Hoppa till huvudinnehållet

Det började med lera – men: ”Nu jobbar jag med många olika material”

Publicerad:
Konstnären Yvonne Nimar arbetar med flera olika material.
Konstnären Yvonne Nimar arbetar med flera olika material. Foto: Åsa Lord

Hennes konst pryder offentliga platser på många ställen runt om i landet och under flera år höll hon i stora utställningar på Karlsborgs Fästning. Nu finns chansen att se ”Gränslandet” – en utställning där olika material samsas och samarbetar.

Västeråsfödda Yvonne Nimar från Hjo ställde ut första gången redan 1987. Mellan 28 januari och 5 februari finns ”Gränslandet” – skulptur och fotografi – i Kulturstugan. I samband med lördagens vernissage håller Yvonne i ett konstnärsamtal, där hon berättar mer om utställningen och sitt konstnärskap.

– Jag har alltid hållit på med att arbeta i lera; som liten använde jag franskbröd, det ligger för mig att plocka med händerna, berättar Yvonne Nimar, som även gett ut flera konstböcker.

Hon använder många olika material, som lera, sten, papper och glas; det sistnämnda i samarbete med Boda Glas Factoyr.

Utställningar på Fästningen

– Jag har börjat jobba med fotografi på glaset, hur man utforskar glaset med händerna, som är mitt främsta arbetsredskap. När jag bygger gör jag det enbart med händerna, kanske någon gång med kniv men mest med händerna.

– Sedan har jag varit mycket utomlands; i Italien, Indien, Portugal och Spanien, där jag har jobbat framför allt med sten. Men jag har också jobbat med Karlsborgs Fästning som kulturprojekt, i samarbete med dåvarande Turistbyrån, då vi omvandlade befintligt överskottsmaterial till konst.

Yvonne Nimars skulptur med stenstolar och ett bord i mitten var en del av denna utställning. Den köpte kommunen och står numera vid Rödesund.

– När jag jobbade med konstnärernas riksorganisation för ett antal år sedan tog vi fram ritningar på en konstsatsning i parken vid Garnisonssjukhuset. Statens fastighetsverk och regionen var båda med på tåget men vi fick inte med oss kommunen då. Det skulle ha varit häftigt med en skulpturpark i den fantastiska miljön.

”Öar” – en serie skulpturer av sten.
”Öar” – en serie skulpturer av sten. Foto: Åsa Lord
Konstverken av glas arbetas fram tillsammans med Boda Glas Factory.
Konstverken av glas arbetas fram tillsammans med Boda Glas Factory. Foto: Åsa Lord
Yvonne Nimar har även börjat fotografera sin konst.
Yvonne Nimar har även börjat fotografera sin konst. Foto: Åsa Lord

Artikeltaggar

HjoKarlsborgKonstNöje/KulturSkulpturerUtställningarVernissager

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.