Hoppa till huvudinnehållet

Axel Agdur aktuell med ny musik: ”Jag har hundra halvfärdiga låtar”

Publicerad:
Miranda Smedberg
miranda.smedberg@hjotidning.se
“Det låter klyschigt, men musiken blir lite som ett språk, ett sätt att kommunicera på som är väldigt personligt och äkta.”, säger Axel Agdur.
“Det låter klyschigt, men musiken blir lite som ett språk, ett sätt att kommunicera på som är väldigt personligt och äkta.”, säger Axel Agdur. Foto: Miranda Smedberg

Den första februari släpper han indiepoplåten “Någon annanstans” och längre fram i vår väntas mer musik från Axel Agdur.

– Den mesta musik jag gör är lugn. Låten som kommer nu är ganska sorglig, men med ett skönt, modernt och stort sound.

För Axel Agdur är det musik som gäller, under dygnets alla vakna timmar. Är det inte på låtskrivarlinjen på Hjo folkhögskola, så är det på fritiden med de egna projekten. Just nu går han sin fjärde termin och har flera musikprojekt igång. Bland annat som soloartist under namnet Faux Show, som han beskriver som svensk indiepop/rock med breda influenser.

– Jag gillar den svenska sången på det brittiska eller internationella soundet, säger Axel och berättar att han inspireras bland annat av banden Den Svenska Björnstammen och The 1975.

Från idé till färdig låt

Axel Agdur jobbar med sin musik hela vägen från idé till färdig produktion. Han sjunger, spelar flera olika instrument, mixar och mastrar. En del ljud programmeras, och ibland tar han också hjälp av vänner på skolan.

– Det här är en lysande plats att få hjälp av folk som spelar. Som kanske till exempel har piano som huvudinstrument. En lärare har hjälpt mig med trummor, säger han.

På samma sätt finns alltid någon att bolla texter med, om det skulle behövas.

– Texter är det jag fastnar mest på. Och så är man i lite olika faser, ibland vill jag bara skriva musik utan texter, säger Axel.

Fick Hjosand i skorna

Axel har sjungit sedan barnsben och alltid gillar att vara delaktig i olika musiksammanhang. I högstadiet började han ta sånglektioner i hemstaden Åmål, och efter ett sommarjobb som gatumusikant började han spela ännu mer och lära sig om produktion. Något han sedan tog med sig till gymnasieåren med musikinriktning.

Singelaktuella Axel Agdur satsar helhjärtat på musiken.
Singelaktuella Axel Agdur satsar helhjärtat på musiken. Foto: Miranda Smedberg

Några år efter skolan, med lite nya jobberfarenheter och en Londonflytt i bagaget, landade han i Skövde och på Hjo folkhögskola, för att återigen få ägna sig helhjärtat åt musiken. Här stannar han åtminstone en termin till, men kanske längre.

– Jag blev lite kär i Hjo. Jag är själv från en liten stad vid vattnet, så jag gillar att ha en stor sjö i närheten. Jag har alltid trivts i småstäder.

Med den egna låten “Child so eager”, med Johanna Dahl på sång, kammade han förra året hem segern i den tjugofemte upplagan av tävlingen Hjorovision. Snart väntar 2023 års upplaga, som han redan har planer för, vid sidan av sina andra projekt.

– Tanken är att kamma hem det i år också, säger Axel Agdur med ett leende och fortsätter:

– I år kanske jag ska sjunga.

Vill leva på musiken

Drömmen för Axel Agdur är att få fortsätta jobba med musiken, på ett eller annat sätt.

– Om det blir som artist, producent eller något annat vet jag inte. Men såklart är drömmen att kunna försörja sig på artisteriet. Så att man kan lägga ned allt på det och inte behöva oroa sig för annat.

Singelaktuella Axel Agdur satsar helhjärtat på musiken.
Singelaktuella Axel Agdur satsar helhjärtat på musiken. Foto: Miranda Smedberg

Närmast i tid ligger singelsläppet i februari, som han hoppas ska nå ut till en bred lyssnarskara.

- Jag hoppas att folk ska gilla och dela den. Man vet ju aldrig riktigt vad som händer. Det är svårt att nå ut med musik, även om man tycker att man gjort ett bra jobb måste man nästan ha kontakter.

Längre fram i vår väntas mer musik. Axel berättar om projektet Augusti, som han nyligen startat upp med vännerna Rebecka Husberg och Albin Lundin. Han berättar också att det finns en hel del på lager, som bara väntar på att få komma ut.

– Jag har hundra halvfärdiga låtar, skrattar han.

– Det är så det brukar vara, och så väljer man några idéer som man jobbar klart med.

De bästa låtarna skrivs när man minst anar det. Så är det för mig iallafall.

Artikeltaggar

Axel AgdurDen Svenska BjörnstammenHjoHjo folkhögskolaMusikSång

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.