Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen godkände – handlare fick inget veta: ”Affärsmässig uppgörelse”

Publicerad:
Fastighetschef Bo Adler Hjo kommun
Fastighetschef Bo Adler Hjo kommun Foto: Marita Sjöquist

– Det är en uppgörelse mellan frånträdande och tillträdande hyresgäst.

Det säger Bo Adler, fastighetschef i Hjo kommun, om lokalöverlåtelsen som fått massiv kritik.

En överlåtelse som trots allt godkänts av Hjo kommun.

Hjo kommun har inte enbart fått kritik för att butikslokalen blir kontorslokal. Det har också reagerats över att kommunen tagit beslut utan att förankra det hos de lokala handlarna. Påståenden om ”svågerpolitik” har lyfts eftersom en butiksinnehavare också visat intresse för butikslokalen.

Ingen ledig lokal

Fastighetschef Bo Adler vid Hjo kommun svarar att den aktuella lokalen vare sig varit ledig eller ute på ”marknaden” eftersom lokalen aldrig sagts upp formellt.

– Nuvarande hyresgäst med butik har ett flerårigt hyresavtal med Hjo kommun som löper fram till årsskiftet 2024/2025. Han meddelade att han ville avveckla sin verksamhet och överlåta lokalen, som jag förstått har han pratat med flera företagare och på eget initiativ nått en uppgörelse med Fastighetsbyrån Hjo. Uppgörelsen är mellan dem, inte Hjo kommun, säger Bo Adler.

Han förtydligar att Hjo kommun inte varit inblandad i valet av hyresgäst.

Affärsmässig

Däremot har Hjo kommun godkänt överlåtelsen.

– Jag bedömer att uppgörelsen mellan parterna är affärsmässig.

Enligt kontraktet undertecknades överlåtelsen av frånträdande och tillträdande hyresgäst, samt fastighetschef Bo Adler i egenskap av hyresvärd, den 18 januari 2023.

Finns det något annat skriftligt kring uppgörelsen?

– Vi har undertecknat överlåtelsen på kontraktet för nuvarande hyresgäst. Något annat finns inte.

Hur mycket är uppgörelsen värd?

– Vi kan inte svara på det. Det är en uppgörelse mellan parterna.

Någon särskild skrivning kring att den aktuella lokalen enbart ska användas som affärslokal finns inte, enligt Bo Adler.

Här signeras överlåtelsen av frånträdande och tillträdande hyresgäst samt Bo Adler, fastighetschef Hjo kommun, i egenskap av hyresvärd.
Här signeras överlåtelsen av frånträdande och tillträdande hyresgäst samt Bo Adler, fastighetschef Hjo kommun, i egenskap av hyresvärd. Foto: Christoffer Tuulik

Hade kunnat tacka nej

En hyresvärd har alltid sista ordet i fråga om överlåtelser, även så Hjo kommun. Kommunen hade kunnat tacka nej utan någon särskild motivering, men valde trots allt att godkänna överlåtelsen.

Du hade kännedom om att den nya hyresgästen ville göra om butikslokalen till kontor när du undertecknade överlåtelsen. Kommunen skulle kunna ha tackat nej med motiveringen att det i första hand ska vara en affärslokal?

– Det är inte bra om den stora lokalen skulle stått tom. Jag tyckte det var ett bra alternativ med mäklare.

En butiksägare har anmält sitt intresse för lokalen innan du godkände överlåtelsen?

– Vi har ingen kölista för lokaler. Uppgörelsen är vi inte inblandade i. Att butiksägaren ska ha visat intresse för lokalen redan för flera år sedan är inget jag känner till.

Butiksägaren anmälde sitt intresse för lokalen i ett mail till kommunen i början av december. Först efter att överlåtelsen godkänts fick butiksägaren ett svar från kommunen.

– Jag besökte honom personligen och meddelade att nuvarande hyresgäst överlåtit lokalen.

Tråkigt

Bo Adler tycker det är tråkigt med alla negativa reaktioner kring överlåtelsen.

– Vi jobbar för skattebetalarna. Vi vill inte jävlas med någon. Vi har hanterat den här lokalöverlåtelsen enligt lagar och regler, säger Bo Adler.

Det här är den andra artikeln av två. Läs den första här:

Artikeltaggar

BeslutButikerFastighetsbyrånHandelHjoHjo kommunKritikMäklare

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.