Hoppa till huvudinnehållet

Lokalöverlåtelse kritiseras hårt: ”Början på slutet för handeln i Hjo”

Publicerad:
Bianca Gustafsson, ägare till Delicatezza Bianca, tycker inte att en butikslokal på Stora torget i Hjo ska bli kontor.
Bianca Gustafsson, ägare till Delicatezza Bianca, tycker inte att en butikslokal på Stora torget i Hjo ska bli kontor. Foto: Christoffer Tuulik

Att ett av Hjos bästa butikslägen ska bli kontorslokal faller inte alla Hjobor i smaken.

Lokalöverlåtelsen på Stora torget ifrågasätts i sociala medier – och reaktionerna är väldigt många.

Dagarna efter att tidningen skrev att Fastighetsbyrån Hjo tar över Love Hjo:s butikslokal skriver Bianca Gustafsson, ägare till butiken Delicatezza Bianca, ett inlägg i Hjo-gruppen på Facebook.

”En ENORM lokal som är avsedd för handel och inte fastighetsbyrå, ETT LÄGE som är perfekt och passande för en butik”, skrev hon, bland annat, och reaktionerna lät inte vänta på sig.

Massiv kritik

Hon tog dock bort inlägget efter några dagar och skrev ett nytt, med samma innebörd, där hon fortsätter kritisera fastighetsägaren Hjo kommuns beslut att godkänna en ny hyresgäst som ska göra om butikslokaler till kontor.

”Vi behöver inte mer kontorsverksamhet uppe vid torget!!! Vi behöver butiker som drar folk, turister! Detta blir början på slutet för Hjo handel!!”, skriver Bianca Gustafsson.

Uppror i sociala medier

Över 500 personer har gillamarkerat det senaste inlägget på Facebook och 55 personer kommenterar, de allra flesta håller med henne.

– Jag valde att ta bladet från munnen på eget bevåg och står för det jag skrev även om det blivit en tsunamivåg av reaktioner både positiva och negativa. Detta är min egen åsikt, ingen annans. Jag anser inte att vi ska ha kontor i attraktiva butikslokaler i Hjo, säger hon till tidningen.

Fastighetsbyrån lämnar lokalen längst till höger i bild och tar över Love Hjo-lokalen till vänster den 1 mars.
Fastighetsbyrån lämnar lokalen längst till höger i bild och tar över Love Hjo-lokalen till vänster den 1 mars. Foto: Lars-Ola Carlén

Och fortsätter:

– Ett korkat beslut av Hjo kommun. Personen som tagit beslutet bör lära sig ta ansvar, stå för sitt beslut och förstå att det är fel. Hjo kommun bör sluta sopa saker under mattan.

Butiksägare visat intresse

I Facebookinlägget skrev Bianca Gustafsson att hennes butiksgranne, Emils cykel och sport med ägare Emil Fredriksson, vid flera tillfällen visat intresse för lokalen som ägs av Hjo kommun.

Emil Fredriksson bekräftar för tidningen att han visat intresse för lokalen, men att han inte ställer sig bakom Facebookinlägget.

– Det har blivit en storm jag inte velat ha. Jag är inte på något sätt inblandad i vad som skrivits på Facebook.

Men det stämmer att du visat intresse för lokalen?

– Ja. Jag var i kontakt med Hjo kommun och frågat om lokalen. Jag har visat mitt intresse utifall att den skulle bli ledig. Jag skrev ett mail till kommunen över en månad innan det blev klart med ny hyresgäst, men fick inget svar förrän det var presenterat. Jag tycker kommunen har kommunicerat dåligt, men inlägget är jag inte inblandad i, säger Emil Fredriksson.

Det här är den första av två artiklar. Läs den andra artikeln här:

Kommunen godkände – handlare fick inget veta: ”Affärsmässig uppgörelse”

Läs också tidigare artikel om Fastighetsbyråns flytt här:

Butik lägger ned – och mäklare flyttar in: ”Hjo är jätteviktigt för oss”

Artikeltaggar

ButikerFacebookFastighetsbyrånHandelHjoHjo kommunNöje/KulturSociala medierStora torget

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.