I dagarna har Känsla fått högsta betyg för sitt vinkunnande och vad de serverar i glasen på Hjorestaurangen.
– Vi är jätteglada, stolta och tacksamma, säger ägaren Carolin Gueltling.
Det är föreningen Munskänkarna som ligger bakom utmärkelsen. Munskänkarna har 30 000 medlemmar och har 177 sektioner i landet. Hjosektionen består av 80 personer som varje månad träffas för bland annat vinprovning, men har även kurser i att välja rätt vin.
– Vår målsättning är att lära oss mer med kombinationen mat och vin, säger föreningsordförande Bengt Stener.
En uppgift som Munkskänkarna i Sverige har är att undersöka hur exempelvis vinkunnandet och utbudet är på landets restauranger. Dels för att kunna vägleda de egna medlemmarna när de besöker landet krogar och dels för att tipsa allmänheten.
Fyller i formulär
Medlemmar i Hjosektionen har, liksom övriga sektioner i landet, begett sig ut i kroglivet för att hämta in information. Aktuella uteställen är de med en vinlista i utbudet.
– Vi bokar en tid med ägaren för att gå igenom ett standardformulär med frågor om hur många viner som erbjuds, priser, vilka sorts glas som drycken serveras i samt kunskap och kompetens. Svaren skickas sedan centralt till Stockholm för att ge en likartad bedömning i hela Sverige, upplyser Bengt Stener.
Fyra druvklasar
Och nu har resultatet kommit och det visar sig att Känsla har fått högst betyg bland Hjorestauranger. Det blev fyra druvklasar av fyra möjliga.
– Hjo är ensamt om att ha gjort den här undersökningen i Skaraborg och Känsla är i en klass för sig med bland annat sitt utbud, påpekar Bengt Stener.
Utnämningen innebär, förutom äran, diplom och dekaler som kommer att sättas upp i entrén.
Ägaren Carolin Gueltling är mycket glad över utmärkelsen.
– Att få högsta betyg betyder mycket för oss. Vi vill kunna erbjuda något för alla, alltifrån enklare vin till dyrare. För oss är det viktigt att servera närproducerat, både när det gäller mat och vin. När det gäller vin koncentrerar vi oss på Europa, säger Carolin Gueltling som ursprungligen är från Tyskland men hamnade i Hjo på grund av föräldrarna som köpte sommarhus i Grevbäck för 28 år sedan.
– Vinerna och utbudet hänger starkt ihop med min pappa som är vinmakare och har stor roll i det hela.
Hon har drivit verksamheten med vinbar och restaurang sedan juni 2021.
– Första året handlade det mycket om att ta reda på vilka vanor Hjoborna har. Efter den prövotiden har vi lite mer koll på läget.
Hon är noga med att framhålla personalen i framgångarna. När det gäller fastanställda rör det sig om nio personer och sommartid femton.
– Hela teamet är som en enda stor familj, avslutar hon.
Betyg till Hjorestaurangerna
Fyra druvklasar ++++
Restaurang Känsla
Tre druvklasar +++
Hotel Bellevue
Restaurang Bryggan
Två druvklasar ++
Nya Hamnkrogen
Betygsskolan sträcker sig från en till fyra druvklasar.