Hoppa till huvudinnehållet

Tufft för handeln – och näringslivsenheten: ”Vill möta alla handlare”

Publicerad:
Christian Johansson, näringslivsutvecklare Hjo kommun.
Christian Johansson, näringslivsutvecklare Hjo kommun. Foto: Christoffer Tuulik

Handeln i Hjo genomgår kanske sin tuffaste tid på många år. Samtidigt har näringslivsenheten i Hjo kommun, som ska arbeta för lokala näringslivet, haft manfall men nu är en näringslivsutvecklare på plats för första gången.

Nu har enheten utökats med en helt ny tjänst, näringslivsutvecklare, som inte funnits tidigare. Christian Johansson heter den nyanställde som har uppdraget sedan 1 december 2022.

Han har många idéer och mycket energi för att ta sig an uppdraget. Han ser att Hjo kommun kan förbättra sig på flera plan för att främja den lokala handeln och småföretagarna.

Resultat i vår

Han beskriver sig dock vara för ny i rollen för att kunna vända steken över dagen.

– Jag har fått en väldig bra introduktion, men jag tror vi får avvakta till våren innan vi kan börja förändra, säger Christian Johansson.

Samtidigt som han började slutade samhällsbyggnadschefen Jonas Sjölin, som delvis ansvarat för näringslivsfrågorna i Stadshuset. Och Christians kollega, Sebastian Sjöberg, näringslivsstrateg vid Hjo kommun, har varit sjukskriven en längre tid och är nu föräldraledig året ut.

Bjuder in alla handlare

I vilket fall är Christian Johanssons nummer ett att samla medlemmarna i Hjo handel till ett möte, där allas idéer, förslag och åsikter ska luftas och tas tillvara. Det kan handla om torghandeln på onsdagar och lördagar på Stora torget.

– Torghandlarna ska inte konkurrera ut våra butiker i Hjo. Vi kan strama upp hur stora ekipage de ska ha och var de ska placeras, hur mycket det ska kosta att delta samt organisera upp hur torghandeln bokas. Men jag vill ha med mig de lokala handlarna i det, så jag ber att få återkomma, säger Christian Johansson.

Vi och dom

Han säger att kommunens service till näringslivet absolut kan förbättras och att han vill bidra till förändring tillsammans med företagarna.

– Det finns en viss ”vi och dom”-känsla mellan näringslivet och kommunen. Den känslan ska bort, vi ska bli ett tillsammans i stället. Vi har en näringslivsstrategi sedan 2021 men den behöver göras om.

För närvarande är det mindre i plånböckerna för gemene man, vilket drar ned på all handel. Särskilt den konsumentnära lokala handeln.

Vad gör kommunen konkret just nu för att främja lokal handel i den tuffa situationen?

– Nummer ett är mötet med handlarna. Där ska vi diskutera förutsättningarna och vad handlarna vill att vi som kommun ska hjälpa till med. Jag har inget trollspö, men det är bara via dialog vi kan bli ett tillsammans. Exempelvis kan vi marknadsföra oss tillsammans, i stället för var och en på sin kant. Utöver det gör jag många företagsbesök, både själv och med politiker för att känna av läget och fånga upp problem. Framöver ska vi skapa ett näringslivsråd, där handlare men även andra företagare i kommunen ska ingå.

Christian Johansson bor själv i Hjo sedan 20 år tillbaka och känner många inom näringslivet. Naturligtvis ett mycket stort plus för att snabbt komma igång med dialogen.

– Jag ser mig som en serviceperson för näringslivet i min nya roll. Service i allt från att hjälpa ett större bolag som planerar att etablera sig i Hjo till att hjälpa den lilla butiken med placeringar av gatupratare. Vi måste lyssna på näringslivet och jobba för dem så mycket vi kan, i stället för att skapa något som ingen vill ha, säger Christian Johansson.

Artikeltaggar

ButikerHandelHjoHjo kommunServiceStora torget

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.