Hoppa till huvudinnehållet

Sjukhuset om budgetsiffrorna: ”Förstod tidigt att det inte kommer att bli bra”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Tomma operationssalar kostar pengar.
Tomma operationssalar kostar pengar. Foto: Sören Turesson

Hur kan ett budgetunderskott beräknas bli så stort som 350 miljoner kronor på Skaraborgs sjukhus?

En av förklaringarna är inflationen som pressat upp kostnader för till exempel läkemedel och medicinsk utrustning. Men personalbristen och höjda sociala avgifter har också påverkat och ett förväntat bidrag på 62 miljoner från koncernen har helt uteblivit.

Den nya rödgröna ledningen i sjukhusstyrelsen och dess ordförande Anna-Karin Skatt (S) har vid flera tillfällen hänvisat till det historiskt stora budgetunderskottet på 350 miljoner kronor och något som de fått ärva ifrån tidigare styrelse då det var en annan politisk ledning med M, L, C, KD och MP.

Men frågan är vad som har bidragit till det stora underskottet.

Kristina Westerberg som är ekonomichef på Skaraborgs sjukhus har god koll på siffrorna och vad som har orsakat att budgeten för 2023 inte går ihop. Eller varför underskottet för 2022 ligger så högt.

– Vi tittade på det här ganska tidigt förra året, utifrån de förändringar vi då visste, med till exempel de höjda sociala avgifterna. Så redan innan inflationssiffrorna kom i augusti, så förstod vi att det här inte kommer att bli bra.

Otillräcklig tilldelning

Från politiskt håll har den nya rödgröna ledningen sett till att öka anslaget till sjukhusen i regionen, från två till tre procent, som ska täcka kostnadsökningen.

– Men även om vi har fått tre procent i uppräkning så har man tagit bort omställningsbidrag på 62 miljoner. Så det är totalt sett inte tre procent i ytterligare intäkter.

Det täcker till exempel inte heller de ökade sociala avgifterna som beräknas ge en ytterligare höjning med nästan 65 miljoner kronor för Skaraborgs sjukhus för 2023.

– Det är en merkostnad vi får som vi inte har någon täckning för, förklarar Kristina Westerberg.

Kristina Westerberg, ekonomichef på Skaraborgs sjukhus, berättar om ett flertal orsaker till varför budgetunderskottet blivit så stort.
Kristina Westerberg, ekonomichef på Skaraborgs sjukhus, berättar om ett flertal orsaker till varför budgetunderskottet blivit så stort. Foto: Garbis Sarafian

Inflationen påverkar också kostnader för medicinskt material och tjänster som ger en ytterligare kostnadsökning på 35 miljoner kronor. Även kostnader för läkemedel ökar och blir en påspädning med tio miljoner kronor.

Ett stort problem har också varit att sjukhuset tappar intäkter för operationer som inte blivit genomförda. Via ett avtal med regionkoncernen så ska alla sjukhus genomföra ett visst antal operationer inom den planerade vården, så kallade tilläggsuppdrag. Ett åtagande som kan klaras av om all personal finns på plats.

Problemet är bristen på sjuksköterskor. På Skaraborgs sjukhus har avsaknaden av anestesi- och operationssjuksköterskor inneburit att de inte kunnat genomföra alla de operationer som beställts. Då uteblir också intäkterna. Intäktsbortfallet för planerade operationer på Skaraborgs sjukhus var 41 miljoner kronor förra året.

Stora personalkostnader

Intäkterna ska täcka kostnader för all personal, det vill säga all annan operationspersonal, kirurger och avdelningspersonal som finns på plats, även om inte alla operationer utförs. Intäkterna ska också räcka till exempel lokalhyror och lokalvård.

– Även om vi inte har rörliga kostnader för de operationer vi inte har gjort, så är den stora kostnaden personal och fasta kostnader.

Personalbristen har också orsakats av coronapandemin. Fortfarande får personal inte gå till jobbet vid minsta förkylningssymptom.

– Vi har haft otroligt höga kostnader för övertid. Det finns inte egen personal att ta in utan det blir istället jättedyra bemanningslösningar. Det är en av förklaringarna till att vi ligger så mycket back förra året och vi ser inte att det blir så mycket lättare i år, säger Kristina Westerberg.

Anna-Karin Skatt (S) vill inte gå in på detaljer i budgeten utan inväntar nu koncernkontorets genomlysning.
Anna-Karin Skatt (S) vill inte gå in på detaljer i budgeten utan inväntar nu koncernkontorets genomlysning. Foto: Thomas Kühnel

Anna-Karin Skatt vill inte kommentera budgeten för 2023 utan hänvisar till att de lämnat över den för genomlysning hos koncernkontoret.

– Vi vill ta ansvar och gå till botten med det här för att få en stabil budget framöver, säger hon.

Fler åtgärder för att få en budget i balans kommer inte att beslutas förrän koncernkontoret har gått igenom ekonomin på Skaraborgs sjukhus. Även de andra sjukhusen i regionen står inför samma utmaningar och också deras budgetar kommer att gås igenom av koncernkontoret.

Artikeltaggar

CoronavirusetVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.