Hoppa till huvudinnehållet

Vilma nära medalj i SM

Publicerad:
Vilma Lejonberg slår nytt svenskt rekord i marklyft i damernas 69 kg.
Vilma Lejonberg slår nytt svenskt rekord i marklyft i damernas 69 kg. Foto: Mattias Olsson

Hjobördiga Vilma Lejonberg, tävlandes för Broddetorp, slog nytt svenskt rekord i marklyft i 69-kilosklassen, när styrkelyftet avgjordes under fredagen under SM-veckan i Skövde. Lejonberg lyfte hela 197,5 kilo i marklyft. Trots det svenska rekordet blev det en fjärdeplats i totalen.

– Jätteroligt. Det roligaste hade såklart varit både att slå det svenska rekordet och att ta en tredjeplats. Det var väl det som var målet med tävlingen. Men man kan inte påverka vad alla andra lyfter, så svenskt rekord känns roligt, säger Vilma Lejonberg som är från Hjo men bor numera i Tibro.

Styrkelyftet består av tre moment. I den inledande knäböjen lyfte Vilma Lejonberg 147,5 kilo. I bänkpress blev det 72,5 kilo.

Det innebar att Lejonberg inför det avslutande marklyftet låg på en sjätteplats i totalen. Men marklyftet var på förhand Lejonbergs bästa del. Chansen på en bronsmedalj fanns fortfarande kvar. Men då krävdes svenskt rekord i marklyft.

I sitt första försök lyfte Lejonberg säkert 185 kilo, i andra gjorde hon sedan ett försök på 195,5 kilo. Vilket hade inneburit svenskt rekord. Men det försöket misslyckades. Nu var det bara ett lyft kvar, och för att fortfarande ha chansen på medalj höjdes vikten till 197,5 kilo.

Styrkelyftet inleddes med knäböj. Vilma Lejonberg lyfter 147,5 kilo.
Styrkelyftet inleddes med knäböj. Vilma Lejonberg lyfter 147,5 kilo. Foto: Mattias Olsson

Nytt svenskt rekord

Och den här gången gick det vägen. Inför en jublande publik ordnade hon det svenska rekordet.

Däremot lyfte även konkurrenterna bra vilket gjorde att hon slutade fyra.

– Det kändes som en överlag bra tävling och jag är jättenöjd med mitt resultat. Om man nu kan vara nöjd med en fjärdeplats så är jag det. Ett svenskt rekord är definitivt plåster på såren efter en fjärdeplats, säger Vilma Lejonberg.

Att få chansen att tävla i ett SM på hemmaplan var naturligtvis något hon uppskattade.

– Det är jätteroligt, jag har världens bästa publik.

Fjärdeplatsen och det svenska rekordet gör det lätt att satsa vidare.

– Man blir sugen på att träna mer, men först blir det vila och lite semester. Sedan kör vi på igen och ser vad året har att bjuda på, säger Vilma Lejonberg.

Hon vet också vilket moment hon behöver slipa på för att komma högre i totalen framöver.

– Jag vet ju att bänkpressen släpar jämfört med vad de andra gör. Det finns mer att ge där.

Vilma Lejonberg slog nytt svenskt rekord i marklyft i damernas 69 kg. Hon lyfte 197,5 kilo
Vilma Lejonberg slog nytt svenskt rekord i marklyft i damernas 69 kg. Hon lyfte 197,5 kilo Foto: Mattias Olsson

Artikeltaggar

RekordSM-veckanStyrkelyft

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.