Snart släcker operatörerna ned de gamla mobilnäten 2G och 3G. Det kan påverka allt från robotgräsklippare till trygghetslarm i samhället.
Alternativet blir 4G- och 5G-nätet - men enbart Telia har 5G-täckning i Hjo i dagsläget.
Hjo blev den 96:e tätorten i landet att få 5G-täckning i höstas när Telia uppgraderade sina master i närområdet.
Teliakunder med kompatibla enheter kan använda 5G för surfande i stora delar av kommunen förutom Fågelås, enligt Telias täckningskarta.
Men det är endast Telia som erbjuder 5G i Hjo för närvarande.
Övriga operatörer Telenor och Tre planerar att driftsätta 5G i Hjo men troligen först om ett par år, något exakt svar får inte tidningen.
De äldre mobilnäten 2G och 3G kommer dock att fasas ut och avvecklas av alla operatörer på sikt. Telia är först ut och började släcka 3G-nätet i Hjo i samband med lanseringen av 5G i höstas.
– Vi har ungefär släckt hälften av 3G-nätet i kommunen och ska avveckla resten i etapper i ett år framåt, säger Irene Krohn, presstalesperson på Telia.
Telenor ska släcka 3G-nätet innan 2025, och hittills har 30 procent avvecklats i Hjo. Operatören Tre väntar fram till åtminstone 2025 innan de påbörjar avvecklingen häromkring.
2G-nätet som varit igång i 30 år kommer att avvecklas efter 3G-nätet men innan årsskiftet 2025/2026.
Avvecklingen av 2G- och 3G-näten kan påverka tekniska produkter, både i hemmet som i samhället i stort. Produkter och enheter som kanske inte klarar övergången till de nyare mobilnäten 4G eller 5G utan krångel.
– Vi använder ofta 2G- och 3G-nätet när vi fjärrstyr tekniska apparater så som värmepumpar och ventilationsutrustning. SOS-knappen i bilen, ventilationen på jobbet, robotgräsklipparen och mormors trygghetslarm kan vara några exempel på saker som är anslutna till 2G och 3G. Många larm använder också äldre teknik, säger Eric Åkerlund, regional bredbandskoordinator i Västra Götaland till VGR fokus.
När näten väl släcks ned kan det påverka funktionen hos allt från pumpstationer på drivmedelsstationer till brandlarm och nödsamtal.
– Det ligger ett stort ansvar på kommuner och företag att se över och uppgradera sin teknik, säger Eric Åkerlund.
Som bekant har även det gamla kopparnätet försvunnit, som förr användes för fast telefoni och adsl-bredband.
Mobilnäten 2G, 3G, 4G och 5G
2G-nätet kallas även GSM, Globalt system för mobil kommunikation, och togs i bruk i Sverige år 1992. Andra generationens mobilnät som möjliggjorde SMS och fler möjliga samtal samtidigt. I dag används 2G-nätet i första hand för att styra och kommunicera med tekniska apparater.
3G-nätet lanserades 2006 och ökade hastigheten i nätet med omkring 40 gånger.
4G-nätet lanserades 2008 och erbjuder en effektivare teknik och rymmer fler samtida användare. Idag sker närmare fyra femtedelar av all mobilkommunikation i 4G nätet.
5G-nätet lanserades 2018 men finns fortfarande inte i storskalig drift nationellt. Hjo blev den 96:e tätorten i landet att få 5G hösten 2022.
Källa: vgrfokus.se
Kolla över din teknik
Alla prylar som enbart använder 2G och 3G slutar fungera när de näten släcks.
Exempel på uppkopplade produkter som kan sluta fungera: Parkeringsautomater, larmtjänster (exempelvis inbrotts- och brandlarm), värmepumpar, robotgräsklippare, husdjurspejlare, videoövervakning, elmätare, E-call (en europeisk nödtjänst för bilar), låsmekanismer, styrsystem för pumpstationer, dammar, fläktar och väderstationer.
Källa: vgrfokus.se