Hoppa till huvudinnehållet

Hjorestaurang mister alkoholtillstånd: ”Försöker undvika konkurs”

Publicerad:
En restaurang i Hjo mister sitt alkoholtillstånd
En restaurang i Hjo mister sitt alkoholtillstånd Foto: Christine Olsson

En restaurang i Hjo mister sitt alkoholtillstånd på grund av skatteskulder. Nu kan delar av verksamheten säljas.

– Jag försöker sälja för att undvika konkurs, säger restaurangägaren.

Hjo bowlingcenter och Pizzeria Eken vid Korsbergarondellen har fått alkoholtillståndet återkallat.

Beslutet tas på grund av svårigheter med den ekonomiska skötsamheten. ”Bolaget har under 2022 systematiskt misskött inbetalning av avgifter till Skatteverket och har i dag en betydande skatteskuld till Kronofogdemyndigheten”, står det i beslutet.

Får inte servera alkohol

Beslutet har tagits av kommunstyrelsens sociala utskott den 8 februari.

Hjo bowlingcenter och Restaurang & Pizzeria Eken i Hjo mister sitt alkoholtillstånd.
Hjo bowlingcenter och Restaurang & Pizzeria Eken i Hjo mister sitt alkoholtillstånd. Foto: Christoffer Tuulik

Det innebär att varken bowlingcentret eller pizzerian får servera alkoholhaltiga drycker tills annat är beslutat. Verksamheterna som drivs av företaget BMG restauranggruppen AB genomgår en svår ekonomisk situation för närvarande, enligt ägare Besim Gül.

– Stora kostnadsökningar i det redan svåra ekonomiska läget under och efter pandemin har lett till att utgifterna är mycket större än intäkterna för företaget. Läget blir ännu sämre nu av de höga elpriserna. Regeringen har lovat elstöd, men var är det? Många företagare går omkull just nu och det är inte konstigt, säger Besim Gül.

Försöker sälja bowlingen

Särskilt står bowlingen för de stora utgifterna just nu, enligt honom.

– Klubben och deras pensionärer spelar hos oss men inte många andra. Lösspelet som fanns tidigare finns inte nu. Experter och politiker säger till folket att inte betala för nöjen och spara pengarna i stället och folk har inte pengar heller för den delen, fortsätter han.

Därför försöker han sälja bowlingcentret till någon annan.

– Det är inte heller lätt i dessa tider, men jag hoppas hitta en intressent som vill köpa bowlingen och driva den vidare. Jag kan tänka mig att fortsätta driva Eken pizzeria.

Restaurang & Pizzeria Eken hålls stängt på grund av renovering i en månad framåt.
Restaurang & Pizzeria Eken hålls stängt på grund av renovering i en månad framåt. Foto: Christoffer Tuulik

Konkurs är inte otänkbart men han försöker undvika det.

– Jag har drivit bowlingen och pizzerian i 16 år och ingenting är som det tidigare var. Jag försöker få in lite kronor på att sälja av inventarier just nu och förhoppningsvis bowlingcentret inom kort, fortsätter han.

Renovering

Några lösningar ser han inte i närtid. Läget lär försvåras ytterligare då pizzerian nu stängt för renovering i cirka en månad framöver.

– Fastigheten genomgår renovering. Bensinmacken Frendo har flyttat ut i baracker temporärt och nu stängs pizzerian ett tag. Vi öppnar i mitten av mars. Bowlingen fortsätter ha öppet under tiden.

Oavsett alkoholtillstånd eller inte vill Besim Gül förtydliga att verksamheterna hålls öppna tills vidare, förutom pizzerian under renoveringen.

Artikeltaggar

FrendoHandelHjoKonkurserMat och dryckRenoveringarRestaurangerSkatteverket

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.