Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen om Korsbergavägen: ”Statusen måste höjas”

Publicerad:
Vägen västerut från Hjo till Korsberga behöver få ökad status av Trafikverket, anser Hjo kommun. En åtgärdsvalsstudie håller på att arbetas fram och kommunen har fått ta del av ett första utkast.
Vägen västerut från Hjo till Korsberga behöver få ökad status av Trafikverket, anser Hjo kommun. En åtgärdsvalsstudie håller på att arbetas fram och kommunen har fått ta del av ett första utkast. Foto: Lars-Ola Carlén

Vägen mellan Hjo och Korsberga, kallad livlinan västerut, är viktig för kommunen och statusen måste höjas. Det slår tekniska utskottet fast i samband med det pågående arbetet med åtgärdsvalsstudien.

– Vi har fått ta del av ett utkast från Trafikverket som genomför åtgärdsvalsstudien efter samtal med kommunen, företagare och boende utmed vägen, berättar tekniska utskottets nye ordförande Stefan Swenson (M).

Vägen, med nummer 2879, som förbinder de båda kommundelarna på ömse sidor om Hökensås är både krokig, smal och har ett minst sagt undermåligt underlag.

Bärighet och beläggning är undermålig för dagens trafik, särskilt med tanke på de många tunga transporterna. Likaså vill kommunen att Trafikverket ser över chikanerna som sattes upp i samband med att gång- och cykelvägen till Högaliden byggdes.
Bärighet och beläggning är undermålig för dagens trafik, särskilt med tanke på de många tunga transporterna. Likaså vill kommunen att Trafikverket ser över chikanerna som sattes upp i samband med att gång- och cykelvägen till Högaliden byggdes. Foto: Lars-Ola Carlén

Detta är något som såväl kommunen, boende, företagare, bussbolag och arbetspendlare påpekat för Trafikverket under många år.

Höja statusen

Trafikverket har tagit till sig av synpunkterna och arbetar just nu med en åtgärdsvalsstudie. Ett första utkast har presenterats för kommunen, som tagits upp i tekniska utskottet, tillika kommunens trafiknämnd.

Hjo kommun har i detta arbete poängterat vikten av att vägens status höjs.

– Som vi förstår det är vägen klassad i den lägsta klassen, en fyra, vilket betyder att den ska sandas och snöröjs inom fem timmar. Det är för dåligt och statusen måste höjas ett pinnhål, så att den saltas och röjs snabbare, säger Stefan Swenson.

Inte minst med tanke på alla som arbetspendlar och går i skolan i Hjo och dagligen måste ta sig de vägen till arbete och skola i bil eller med buss.

Tunga transporter

Dessutom är det många företag, såväl åkerier som transporter till och från jordbruken, som är beroende av vägen med många tunga transporter dagligen.

Det har lappats och lagats genom åren, men flera decennier sedan vägen mellan Hjo och Korsberga fick beläggning på hela sträckan.
Det har lappats och lagats genom åren, men flera decennier sedan vägen mellan Hjo och Korsberga fick beläggning på hela sträckan. Foto: Lars-Ola Carlén

Vägens bärighet och beläggning är en annan fråga som aktualiserats de senaste decennierna. Vägen är byggd på en väg som kom till då häst och vagn var aktuellt. Inte med underlag och bärighet för dagens tunga transporter.

– Det har gjorts återkommande akutlagningar, men det över 20 år sedan beläggningen sågs över på hela sträckan.

Förbättra sikten

Kommunen poängterar även behovet av siktförbättrande åtgärder. Att växtlighet nära vägen tas bort och att man säkrar vägen från fundament och stenmurar som kan ge allvarliga skador vid olyckor eller avåkningar.

Kommunen vill utöka gång- och cykelbana från Högaliden åtminstone till Bengtstorp och avtagsvägen mot Mofalla.
Kommunen vill utöka gång- och cykelbana från Högaliden åtminstone till Bengtstorp och avtagsvägen mot Mofalla. Foto: Lars-Ola Carlén

Om det blir aktuellt med dikning och andra åtgärder för att bättra på bärigheten vill kommunen försäkra sig om att vägbanans bredd förbli intakt.

– Vägen får inte göra smalare, då det kör många tunga transporter och vägen redan är smal på flera sträckor.

Gång- och cykelväg

Hjo kommun vill även att Trafikverket ser över farthindren och busshållplatsernas placering. Siktförhållandena vid chikanerna som sattes upp i samband med att gång- och cykelvägen till Högaliden byggdes är inte de bästa och därmed inte så trafiksäkra.

Önskemål finns även att förlänga gång- och cykelvägen åtminstone till Bengtstorp och avfarten till Smedskogen/Mofalla.

Även inne i Korsberga samhälle behövs åtgärder för att öka trafiksäkerheten för gångare och cyklister.
Även inne i Korsberga samhälle behövs åtgärder för att öka trafiksäkerheten för gångare och cyklister. Foto: Lars-Ola Carlén

Även inne i Korsberga finns behov av åtgärder som ökar trafiksäkerheten för gående och cyklister.

Trafikverket har i sammanhanget även flaggat för att kommunen borde ta över driften av den gamla genomfarten, alltså Rusarpsvägen, genom samhället.

Trafikverket vill att kommunen tar över ansvaret för den gamla genomfartsvägen, Rusarpsvägen.
Trafikverket vill att kommunen tar över ansvaret för den gamla genomfartsvägen, Rusarpsvägen. Foto: Lars-Ola Carlén

Än är inte den färdiga åtgärdsvalsstudien presenterad och inga beslut är fattade, men stenen är i rullning.

Artikeltaggar

ÅtgärderGång- och cykelvägHjoHjo kommunKorsbergaOlyckorTrafikTrafikverketTransport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.