Hoppa till huvudinnehållet

Brasse uttagen till gymnasie-SM: ”Visa hur man lagar mat”

Publicerad:
Brasse Loostrand och Oliver Ahlin har kvalificerat sig till gymnasie-SM i grenen kök.  De säger att det nu kommer vara fullt fokus fram till tävlingen. ”Vi åker inte dit för att komma femma.”
Brasse Loostrand och Oliver Ahlin har kvalificerat sig till gymnasie-SM i grenen kök. De säger att det nu kommer vara fullt fokus fram till tävlingen. ”Vi åker inte dit för att komma femma.” Foto: Anneli Malm

Jublet steg i matsalen på Kavelbrogymnasiet när beskedet kom att Hjobon Brasse Loostrand och Oliver Ahlin är uttagna till gymnasie-SM.

– Vi är vinnarskallar, vi åker inte dit för att komma femma, säger kockeleverna efter det glädjande beskedet.

Brasse Loostrand och Oliver Ahlin går sista året på restaurang- och livsmedelsprogrammet och har kvalat in till gymnasie-SM för kockelever.

På SM tävlas det i tre grenar kök, servering och hotell- och turism. Sex lag med två personer i varje tävlar i varje gren. Det var endast ett lag från Kavelbro som kvalade till tävlingen och de lyckades ta sig hela vägen i kök, den gren där konkurrensen är som hårdast.

Lyfta eleverna

Johanna Hallén Schub, från Visita som arrangerar gymnasie-SM kom till skolan för att ge det glädjande beskedet till eleverna.

– Det här ett sätt att lägga lite fokus på branschen men även lyfta de här otroligt duktiga eleverna. Det är en sådan nivå på dem, de går bara på gymnasiet men de är helt otroliga och det är jättekul att se, säger hon.

Oliver Ahlin och Brasse Loostrand var glada men förvånade över beskedet.

– Vi hade räknat ut oss själva, vi var inte så nöjda, det blev inte det vi tänkt från början även om smakerna satt, säger de.

Johanna Hallén Schub, Visita, överraskade Oliver Ahlin och Brasse Loostrand med det glädjande beskedet. Läraren Jonas Imberg kommer vara med under tävlingen och då coacha ett annat lag.
Johanna Hallén Schub, Visita, överraskade Oliver Ahlin och Brasse Loostrand med det glädjande beskedet. Läraren Jonas Imberg kommer vara med under tävlingen och då coacha ett annat lag. Foto: Anneli Malm

”Fullt fokus”

Rätten de tävlade med var kryddpepparstekt lammsadel med sky, blomkålspuré, pickelbakad morot och beta som sotades, örtrostade kikärter och grönkålssmul.

– Det ska bli kul att åka till storstan och visa hur man lagar mat. Nu när vi har kommit så här långt vill vi ju vinna också. Vi är idrottsmän och vinnarskallar båda två.

De kommer nu att öva på matlagningen fram till tävlingen.

– Nu är det fullt fokus fram till match, säger Oliver Ahlin.

– Vi åker inte dit för att komma femma, tillägger Brasse Loostrand.

Mat och teori

Eleverna fick själva välja om de ville vara med och kvala till tävlingen och en del av det arbetet fick de lägga utanför skoltid. Förutom att laga en maträtt ingår även teoretiska delar.

– Vi har inte lagt in det i undervisningen utan det är deras grej där de har jobbat två och två för att ta fram det här bidraget, säger läraren Jonas Imberg som under tävlingen även kommer att få coacha ett annat lag som tävlar.

En coachning som räknas in i bedömningen av det egna laget.

Gymnasie-SM avgörs i Stockholm den 18-19 mars. De elever som tar hem SM-titeln har chans att tävla vidare internationellt.

Artikeltaggar

HjoHotellKavelbrogymnasietLärareMatMat och dryckRestauranger

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.