Hoppa till huvudinnehållet

John aktuell med film om sockerexperimentet: ”Tror människor kommer bli berörda”

Publicerad:
Sockerexperimentet handlade om att se hur tandhälsan påverkades av ett högt sockerintag.
Sockerexperimentet handlade om att se hur tandhälsan påverkades av ett högt sockerintag. Foto: Affekt film

Filmskaparen John Tornblad, född och uppväxt i Hjo, är aktuell igen, nu med filmen Sockerexperimentet. Det är en film som utspelar sig på den omtalade Vipeholmsanstalten och handlar om ett hårt kritiserat experiment med mänskliga försökskaniner men också om kärlek mellan två helt speciella människor. Filmen visas på Parkbion i Hjo två onsdagar i rad, den 15 och 22 februari.

Idén till filmen föddes för många år sedan när John och hans kollega Johan Fågelström, från Tidaholm, efter sin första långfilm, satt och spånade. Båda hade då lyssnat på två radiodokumentärer om Vipeholmsexperimenten.

– Vi satt och funderade på vad vi skulle göra och typ det första vi båda tog upp var den storyn. Vi hade tänkt på det båda två fast på varsitt håll och det brukar alltid vara ett bra tecken, säger John och fortsätter:

– Vi brinner ju för att lyfta upp personer som har blivit osynliggjorda i historien, så det kändes helt rätt.

Experimentet

Det filmen grundar sig på är experimenten som utfördes på Vipeholmsanstalten under slutet av 1940- och början på 1950-talet. Över 600 av de intagna, som klassades som "svårskötta obildbara sinnesslöa", blev utan sin vetskap försökskaniner. Detta efter att Medicinalstyrelsen fick i uppdrag av regeringen att undersöka vad som kunde orsaka att så många hade dålig tandhälsa. Kunde karies bero på högt intag av socker och kolhydrater?

Experimenten bestod av tre delar och i den del som filmen skildrar fick försökspersonerna specialgjorda kolor, stora för att de skulle vara i munnen länge och sega för att de lätt skulle fastna i tänderna.

Huvudpersonerna i filmen är Johanna och Vilgot som blir kära i varandra.
Huvudpersonerna i filmen är Johanna och Vilgot som blir kära i varandra. Foto: Affekt film

Huvudpersonerna i filmen heter Johanna och Vilgot. De är båda intagna där och blir kära i varandra. Utan att veta om det blir de dock försökspersoner i experimentet. Plötsligt ska de äta godis till maten och de som vägrar blir tvingade. När Vilgot sedan mår allt sämre börjar Johanna ana att det har med de nya rutinerna att göra.

”Ett fruktansvärt övergrepp”

– Innan radiodokumentären hade jag bara hört talas om det, inte mer än så. Men jag har förstått att det var ett fruktansvärt övergrepp.

John syftar bland annat på de skrämmande siffror han stötte på när man läste om experimenten. Runt 2000 tänder drogs ut, 3000 lagningar fick göras och cirka 50 patienter fick sina tänder helt förstörda.

Funktionsvariationer

Under inspelningen har personer med olika funktionsvariationer varit aktiva, både framför och bakom kameran. Just det arbetssättet har inte John själv varit med om tidigare men han tycker ändå inte att det gör så stor skillnad. Olika behov ställdes mot varandra, någon hade behov av att göra färdigt en scen medan andra hade behov av att komma i gång i tid.

– Jag tycker det fungerade ganska bra ändå, men det var ju helt klart en utmaning. Det ska ju vara utifrån allas egna förutsättningar.

Filmfond

John berättar att all eventuell vinst från filmen kommer att gå in i en filmfond.

– Det är inte satt exakt vad pengarna kommer gå till men idén är att stötta personer med funktionsvariationer som vill genomföra filmprojekt eller utbilda sig inom film.

Premiärnerver

När tidningen pratar med John är det bara några dagar kvar till den officiella biopremiären. Och visst finns det premiärnerver.

– Jag är ju såklart lite nervös och förväntansfull men jag är samtidigt otroligt stolt. Det kommer bli bra. Jag tror människor kommer bli berörda av berättelsen.

John Tornblad har skrivit manus och regisserat den nya filmen Sockerexperimentet.
John Tornblad har skrivit manus och regisserat den nya filmen Sockerexperimentet. Foto: Affekt film

Artikeltaggar

FilmFilmerFunktionsnedsättningJohan FågelströmJohn TornbladSkådespelareTandvård

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.