Hoppa till huvudinnehållet

Nu kommer elstödet: ”Hjoborna får dela på 12 miljoner kronor”

Publicerad:
Håkan Karlsson, vd Hjo Energi AB, berättar att Hjoborna får dela på 12 miljoner kronor i elstöd, som börjar betalas ut i veckan.
Håkan Karlsson, vd Hjo Energi AB, berättar att Hjoborna får dela på 12 miljoner kronor i elstöd, som börjar betalas ut i veckan. Foto: Lars-Ola Carlén

Med början på torsdag den 23 februari kommer elstödet att betalas ut som kompensation för höga elpriser. Hjoborna får dela på 12 miljoner kronor och stödet motsvarar 50 öre per Kilowatt som har förbrukats under perioden oktober 2021 till september 2022.

– Sällan eller aldrig har väl el varit ett så hett samtalsämne kring middagsbordet som i dessa dagar, konstaterar Håkan Karlsson, vd för det kommunala energibolaget i Hjo.

Främsta orsaken till de höga elpriserna är Rysslands invasion av Ukraina och stigande priser på bland annat naturgas i Europa. Detta har fått elpriserna i Sverige att rusa och i december var det många som fick betydligt högre elräkningar än någonsin tidigare.

– Det finns hushåll som fått uppåt 15 000 kronor i elräkning för december, konstaterar Håkan Karlsson.

Staten har dock utlovat kompensation för de rekordhöga elpriserna.

Den minnesgode kommer ihåg att det redan förra året gavs en elpriskompensation för perioden december 2021-mars 2022. Då gjordes avdrag på elfakturan i april och juni. Totalt fick Hjoborna dela på 6 miljoner kronor.

Kommande elpris

Nu är det det dags igen för en utbetalning och den nya regeringen har beslutat om ett elstöd till hushållen i södra Sverige på totalt 55 miljarder kronor.

– Elstödet gäller för perioden oktober 2021 till september 2022 och är kompensation för kommande höga priser. Det innebär att det är den som bodde på adressen den 17 november som får elstödet, berättar Håkan Karlsson.

Stödet betalas ut med 50 öre per förbrukad Kilowattimma under perioden och denna gång är det Försäkringskassan som ombesörjer utbetalningen. Det blir således inget avdrag på elräkningen som vid de båda tidigare tillfällena.

– Vi har rapporterat in alla uppgifter från Hjo Energi och de 3 600 elnätskunder som berörs. Försäkringskassan räknar med att de första ska ha sitt elstöd insatt på kontot den 23 februari och senast den 7 mars. Viktigt är att ha ett konto registrerat på Swedbanks kontoregister, annars får man stödet utbetalat på en avi.

Flaskhalsintäkter

Hjoborna får dela på 12 miljoner kronor i elstöd denna gång. Pengar som kommer från Svenska Kraftnäts så kallade flaskhalsintäkter, tänkta att användas till utbyggnaden av stamnätet som förser södra Sverige med kraft från norr.

Hur det blir med elstöd till företag och organisationer, typ föreningar med egna anläggningar, är ännu inte klart.

– Där inväntas besked från EU, som bromsat utbetalningen till just företag och organisationer, berättar Håkan Karlsson.

Kritik har riktats mot att elstödet endast går till boende i södra Sverige, så efter att elpriserna ökat även i norr under november och december har regeringen gjort ett tilläggsbeslut. Det innebär att alla privathushåll, även i norra delen av landet, ska kompenseras. Än är det dock inte beslutat hur och när stödet ska betalas ut.

Stort behov av el i framtiden: ”Synd att använda till uppvärmning”

Artikeltaggar

ElFastigheterFörsäkringskassanHåkan KarlssonHjoHjo EnergiHus och hemHushållOrganisationerRysslandSwedbankTeknik och vetenskapUkraina

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.