Hoppa till huvudinnehållet

Stort behov av el i framtiden: ”Synd att använda till uppvärmning”

Publicerad:
Håkan Karlsson visar den nya appen där man som kund kan se aktuell förbrukning och prisläget för el och fjärrvärme.
Håkan Karlsson visar den nya appen där man som kund kan se aktuell förbrukning och prisläget för el och fjärrvärme. Foto: Lars-Ola Carlén

Omställning av fordonsflottan till eldrift och flera stora industrisatsningar i Skaraborg gör att behovet av el ökar. Ledningskapaciteten är begränsad och då behövs andra alternativ än el till att värma upp våra bostäder.

Har du fått en högre elräkning än du är van vid? Du är långt ifrån ensam. Elpriset har skjutit i höjden och frågan är om elpriserna kommer tillbaka till nivåer som innan Rysslands krig mot Ukraina.

– Vi har inte brist på el i Sverige, men ledningarna räcker inte till. Vi har för få ledningar med tillräcklig kapacitet och överföringskapaciteten är ett problem när vi står inför stora satsningar i Skaraborg, samtidigt som fordonsflottan ställer om från fossilfritt, summerar Håkan Karlsson, vd på Hjo Energi AB.

Ett ökat elberoende betyder att vi måste använda elen där den bäst behövs. Att värma hus är inte prioriterat och Hjo kommun ska aktivt arbeta med att anvisa uppvärmningsform i kommande bostadsområden. Ett sådant är det nya bostadsområdet på Lundby där villorna ska värmas med fjärrvärme. Även det kommande området vid Knäpplan, nedanför själva gården, är aktuellt för fjärrvärme.

– Det är synd att använda elen till uppvärmning och vi märker ett ökat intresse för fjärrvärme generellt nu när elpriset är högt. Förtätning görs löpande i stan och nya områden kommer att kopplas på framöver, berättar Håkan Karlsson.

Många väljer också att kombinera värmepumpar med vedeldning i framförallt kaminer.

Mild vinter

Trots farhågor för några månader sedan om att delar av elnätet skulle behöva kopplas ned i vinter på grund av elbrist ser det ut att klara sig. Åtminstone för tillfället.

– I det korta perspektivet har vi haft en mild vinter och beroende på hur det blir i februari och mars så ser vi ut att klara oss bättre än de värsta scenarierna.

Kärnkraftverket Ringhals 4 ska åter vara i drift från 19 mars och gaslagren i Europa fylls på så i sommar väntas lägre elpriser.

– Hur det blir nästa vinter är svårare att förutspå. Det beror dels på kriget, dels på vatten- och snötillgången. På sikt får vi nog lära oss att det nya normala blir stora prisskillnader med lägre priser på sommaren och högre på vintern.

Samtidigt är en allt större del av elproduktionen beroende av sol och vind, vilket ger stor rörlighet på den nordiska elbörsen där priserna sätts från dag till annan.

– Den som vill följa prisutvecklingen och se sin egen förbrukning av bland annat el och fjärrvärme kan numer göra det i vår app. Med appen kan man följa elpriset från timma till timma, vilket kan vara bra om man tecknat timprisavtal och vill ladda elbilen eller göra andra hushållssysslor då elen är som billigast.

Fast eller rörligt?

I dag väljer de flesta rörligt pris när de tecknar avtal. Det finns börspris- och timprisavtal att väja mellan.

– Vi kan erbjuda fast prisavtal, men det är få som väljer det just nu, säger Håkan Karlsson.

Ett annat sätt att minska sin elräkning är att spara på el.

– Hjoborna har precis som svenskarna i gemen varit duktiga på att minska sin förbrukning, bekräftar Håkan Karlsson.

Enligt Svenska Kraftnät är minskningen störst i södra Sverige och drygt åtta procent jämfört med förra vintern i elområde tre dit Hjo hör.

Och som alltid. Oavsett om du har fast eller rörligt elavtal. Den billigaste Kilowatten är den som aldrig förbrukas.

Artikeltaggar

ApparElFjärrvärmeHåkan KarlssonMiljöRinghalsRysslandSkaraborgTeknik och vetenskapUkraina

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.