Hoppa till huvudinnehållet

Vill ha pengarna från gårdsförsäljningen: ”Församlingen står som ägare”

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Karl-Gerhard Sondell önskar att Mofalla gravkapell renoveras. Pengarna från försäljningen av Mofallagården kan användas, tycker Sondell.
Karl-Gerhard Sondell önskar att Mofalla gravkapell renoveras. Pengarna från försäljningen av Mofallagården kan användas, tycker Sondell. Foto: Christoffer Tuulik

Karl-Gerhard Sondell kämpade in i det sista för Mofallagården.

Nu önskar han att pengarna från försäljningen, totalt 900 000 kronor, ska satsas i Mofalla församling.

– Församlingen äger fastigheten enligt lagfartsbeviset, inte Svenska kyrkan, säger Karl-Gerhard Sondell.

Försäljningen av Mofallagården är klar, som tidningen skrivit, men inte turerna.

Karl-Gerhard Sondell, församlingens representant i kyrkofullmäktige, säger att Mofalla församling står som ägare till Mofallagården enligt lagfartsbeviset.

– Därför ska nettobeloppet från försäljningen gå till Mofalla församling, anser Karl-Gerhard Sondell.

Mofalla gravkapell med kyrkogård, beläget någon kilometer väster om Mofallagården är eftersatt.

– Kapellet bör renoveras. Det ska bli användbart för begravningsgudstjänster och övrig verksamhet igen, tycker Sondell.

Mofalla gravkapell och begravningsplats

Begravningsplatsen har gamla anor och skänktes till församlingen av systrarna Snäll år 1901. Men klockorna i Mofalla kyrkas klockstapel kunde inte höras till begravningsplatsen vid jordfästningarna, om inte vindriktningen var rätt.

Kyrkostämman beslöt därför att bygga ett bårhus, som senare blev ett kapell, samt en klockstapel år 1925. Kapellet tjänade också som vapenförråd för kyrkan.

Kapellet ritades av arkitekt Allan Berglund och stod klart 1929. Samma arkitekt hade tidigare genomfört flera kyrkrestaureringar i området och kapellets exteriör anknyter till medeltidskyrkor i landskapet.

Begravningsgudstjänster hölls regelbundet i kapellet fram tills 2009. Det finns inget beslut som säger att begravningsgudstjänster inte kan eller får hållas i lokalen, men kapellet behöver göras i ordning vilket kostar pengar.

Karl-Gerhard Sondell vid klockstapeln som byggdes intill kapellet.
Karl-Gerhard Sondell vid klockstapeln som byggdes intill kapellet. Foto: Christoffer Tuulik

– Som det är nu sker gudstjänsterna i Mofalla kyrka och sedan kör begravningsbyrån den avlidne till kyrkogården vid kapellet för gravsättning. Jag önskar själv begravas vid kapellet en dag men vill att min begravningsgudstjänst hålls här i kapellet, säger han.

Ensam står inte stark

Karl-Gerhard Sondell stred in i det sista för att bygdens sista samlingslokal skulle bevaras i kyrkans ägo. Han är den ende representanten från Mofalla församling i kyrkofullmäktige och röstade emot förslaget att sälja gården.

När beslutet väl togs i kyrkofullmäktige i mars 2022 var han också den ende att reservera sig mot beslutet.

Pengarna ska stanna i Mofalla

Sondell ville att beslutet om försäljning skulle skjutas på framtiden, i första hand till oktober 2025 när lokalförsörjningsplanen för Hjo pastorat ska ses över igen.

Men nu är gården såld till en ännu ej offentliggjord köpare, som ska vara ett lokalt fastighetsbolag. Den nya köparen tar över Mofallagården från den 31 mars, som tidningen nyligen skrev.

Sprickor och missfärgningar i kapellets fasad bör åtgärdas.
Sprickor och missfärgningar i kapellets fasad bör åtgärdas. Foto: Christoffer Tuulik

Karl-Gerhard Sondell önskar att kyrkan renoverar kapellet i Mofalla.

– Kapellet öppnas i princip bara en gång om året numera för kaffeservering i samband med alla helgons dag. Men när vaktmästaren låser upp dörren är luften alltid fräsch och det tar bara någon timme att värma upp kapellet till skillnad från Mofalla kyrka som tar mycket längre tid att värma.

Mofalla gravkapell med klockstapel, framför kapellet ligger kyrkogården.
Mofalla gravkapell med klockstapel, framför kapellet ligger kyrkogården. Foto: Christoffer Tuulik

Aktiviteter i kapellet

Synliga sprickor sträcker ut sig utmed fasaden på kapellet, missfärgningar syns här och var i putsen. Klockstapeln bredvid kapellet renoverades senast på 70-talet och det syns, men klockorna ringer faktiskt fortfarande en gång om dagen.

– Vi kanske kan ha församlingsrådsmöten och en och annan aktivitet för församlingsborna i kapellet om det rustas upp.

Utöver kapellet hoppas Karl-Gerhard Sondell att Mofalla kyrka utrustas med en toalett.

Mofalla kyrka bör utrustas med en toalett, även den kan bekostas med pengarna från försäljningen av Mofallagården tycker Karl-Gerhard Sondell.
Mofalla kyrka bör utrustas med en toalett, även den kan bekostas med pengarna från försäljningen av Mofallagården tycker Karl-Gerhard Sondell. Foto: Christoffer Tuulik
Mofalla gravkapell bör renoveras.
Mofalla gravkapell bör renoveras. Foto: Christoffer Tuulik

Läs tidigare artiklar om Mofallagårdens försäljning här:

Läs också

Artikeltaggar

BegravningEtik och religionFastigheterFörsamlingarHjo församlingHjo kommunHjo pastoratKyrkogårdarMofallaMofalla församlingSvenska kyrkan

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.