Hoppa till huvudinnehållet

Starten för ett bättre företagsklimat: ”Det ska vara vi tillsammans”

Publicerad:
I veckan hölls en företagsfrukost på Sibab i Blikstorp och ett 50-tal företagare strålade samman.
I veckan hölls en företagsfrukost på Sibab i Blikstorp och ett 50-tal företagare strålade samman. Foto: Christian Johansson / Hjo kommun

Efter flera års diskussion har Hjo fått ett näringslivsråd med flera lokala näringslivsprofiler, politiker och tjänstemän.

– Vi ska arbeta tillsammans för ett bättre företagsklimat, säger nya näringslivsutvecklaren Christian Johansson.

Hjo kommun klättrade 56 platser från nedre botten i Svenskt näringslivs undersökning av företagsklimatet i landets kommuner i höstas. Hjo klättrade mest bland kommunerna i Skaraborg men i riket är man fortsatt långt från toppen, på plats 146 av 290.

Med nytt näringslivsråd tas ett nytt tag om näringslivsfrågorna i Hjo kommun.

– Det långsiktiga målet är ett bättre företagsklimat och att ”vi och dom”-känslan mellan kommun och näringsliv försvinner. Med rådet möjliggör vi en naturlig mötesplats mellan företag inom olika branscher och kommunen, politiker och tjänstemän, säger nya näringslivsutvecklaren Christian Johansson.

13 personer ingår i näringslivsrådet inledningsvis, sex politiker och tjänstemän och sju från näringslivet.

– Vi har personer inom olika branscher i rådet inom områdena industri, grön näring, bygg- och fastighet, besöksnäring, handel och restaurang. De som sitter med i rådet är representanter inom sitt område och får ta med frågor och funderingar från övriga företagare inom området, fortsätter Christian Johansson.

Tove Sventoft, vd för Sibab i Blikstorp, berättade om företaget med 20 anställda.
Tove Sventoft, vd för Sibab i Blikstorp, berättade om företaget med 20 anställda. Foto: Christian Johansson / Hjo kommun

Skaraborg växer och lär fortsätta växa i och med stora etableringar som Volvos nya batterifabrik i Mariestad.

– Det är etableringar och satsningar som alla kommuner i Skaraborg kan dra stor nytta av. I rådet kan vi komma fram till hur vi i Hjo ska dra nytta av det. Den lokala industrin kan exempelvis nå fram snabbare och enklare i vilka utbildningar som krävs för att lösa den lokala kompetensförsörjningen och så vidare.

Christian Johansson, näringslivsutvecklare Hjo kommun.
Christian Johansson, näringslivsutvecklare Hjo kommun. Foto: Christoffer Tuulik

Rådet hålls i Hjo kommuns regi, men det är inte otänkbart att det kan övergå i näringslivets regi i framtiden.

– Kommunen beslutade sig för att ta stafettpinnen och starta rådet då behovet funnits länge men inte bildats något råd förrän nu. Som jag ser det är det viktigast att det finns ett råd, inte hur det drivs. Det får gärna drivas av sin egen kraft i framtiden.

I veckan arrangerades också en företagsfrukost på Sibab Interior AB i Blikstorp där vd Tove Sventoft berättade om företagets historia och utveckling. Christian Johansson presenterade sig i sin tur och informerade om det nya rådets syfte och mål.

Ett 50-tal personer från näringslivet i Hjo kommun deltog och tanken är att företagsfrukosten ska hållas regelbundet ute hos olika företagare runt om i kommunen.

– Det spännande med företagsfrukosten är alla möten mellan företagare runt borden. Då inträffar de där samtalen man kanske inte skulle få annars, man hittar varandra och knyter kontakter.

De ingår i näringslivsrådet

Ordförande för näringslivsrådet:

Catrin Hulmarker (M)

Ledamöter politiker och tjänstemän:

Pierre Rydén (S)

Christian Johansson (näringslivsutvecklare)

Sebastian Sjöberg (näringslivsstrateg)

Lotta Persson (besöksnäringsutvecklare)

Ewa Hjerpe (rektor vuxenutbildningen)

Ledamöter från näringslivet:

Industri: Fredrik Berndt, Anva AB

Grön näring: Malin lndebetou, Munkebo gård

Bygg: Martin Ekström, Hjo bygg & anläggning

Fastighet: Erik Eriksson, Wennergrens

Besöksnäring: Jesper Uvesten, Leader Östra Skaraborg

Handel: Bianca Gustafsson, Delicatezza Bianca

Restaurang: Tim Fäger, Biergarten

Representanterna utses på två år.

Om näringslivsrådet

Tillväxt- och näringslivsrådet är ett forum för överläggningar, samråd och ömsesidig information mellan Hjo kommun, dess nämnder och näringslivet. Rådet ska verka för att skapa och bibehålla ett gott näringslivsklimat. Rådet ska vidare vara ett forum som möjliggör samsyn mellan kommunen och näringslivet i frågor som handlar om företagsklimat och näringslivsutveckling.

Läs också:

Tufft för handeln – och näringslivsenheten: ”Vill möta alla handlare”

Artikeltaggar

BesöksnäringChristian JohanssonHandelHjoHjo kommunNäringslivSkaraborgTurismWennergrens

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.