Hoppa till huvudinnehållet

Hjoborna får över 25 miljoner kronor tillbaka på skatten

Publicerad:
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Drygt 25 miljoner kronor. Så mycket pengar får Hjoborna som deklarerar digitalt före månadsskiftet i skatteåterbäring.

Innan veckans slut skickar Skatteverket ut din deklaration för 2022 digitalt om du har digital brevlåda.

Skatteverket öppnar sin deklarationstjänst tisdagen den 14 mars och för att få skatteåterbäringen snabbt behöver man deklarera digitalt.

– Den som ska godkänna de förifyllda uppgifterna utan ändringar eller tillägg kan få sin eventuella skatteåterbäring redan den 5 eller 6 april. Det gäller om deklarationen godkänns utan ändringar eller tillägg i appen, e-tjänsten, med telefon eller sms senast den 30 mars, säger Dajana Nyström, skattehandläggare på Skatteverket i Skaraborg.

7 448 Hjobor ska deklarera i år och av dem kan 3 828 personer få skatteåterbäringen redan i april, om deklarationen godkänns utan ändringar senast 30 mars.

25 500 806 kronor, alltså cirka 25,5 miljoner, kommer betalas ut till Hjoborna i den första utbetalningen av skatteåterbäringen.

Den som inte har digital brevlåda får invänta på den fysiska pappersdeklarationen som skickas ut med posten.

– Pappersdeklarationerna tar längre tid att trycka och distribuera och kommer därför senare. De skickas ut mellan den 15 mars och 15 april, säger Dajana Nyström.

En nyhet i år är att du som får deklarationen i digital brevlåda får koder för att kunna godkänna med ett sms eller telefon, på samma sätt som de som får på papper.

30 mars är sista dagen för att godkänna deklarationen för att få skatteåterbäringen i början av april, antingen 5 eller 6 april. Sista dagen att deklarera för privatpersoner är 2 maj och sista dag för att betala kvarskatt är 12 september.

De gamla deklarationslådorna för att lämna in deklarationen på papper har mer eller mindre tagits bort. Endast en sådan låda kommer finnas i Skövde i år, mellan den 21 mars och 2 maj, belägen i anslutning till Skatteverkets kontor på Skolgatan 1 i Skövde.

Skatteverkets tips för skatteåterbäringen 2023

Skaffa e-legitimation, då går det att logga in på och använda Skatteverkets e-tjänster.

Skaffa en digital brevlåda, då kommer deklarationen tidigt och digitalt.

Ladda ner Skatteverkets app där du kan godkänna eller deklarera om du inte har några bilagor.

Anmäl konto, då betalas skatteåterbäringen ut automatiskt. Tänk på att det behöver vara ditt eget konto, det får inte vara ett gemensamt konto.

Kolla de uppgifter som Skatteverket har förifyllt och ta fram underlag om du behöver ändra eller lägga till.

Deklarera digitalt via e-tjänsten eller appen. Deklarerar du utan ändringar senast den 30 mars kan du få skatteåterbäring redan i april.

Tänk på att du måste deklarera om du har fått en deklaration, oavsett om du får deklarationen digitalt eller på papper, och även om du inte ska göra några ändringar eller tillägg.

Artikeltaggar

DeklarationHjoPrivatekonomiSkaraborgSkatteverketSkövde

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.