Hoppa till huvudinnehållet

Schlagerprofilen löser bussproblemet: ”Vi får köra Hjoeleverna själva”

Publicerad:
Kristian Wejshag, huvudman och grundare av Olinsgymnasiet. Koncernen startar i höst en ny gymnasieskola i Tibro.
Kristian Wejshag, huvudman och grundare av Olinsgymnasiet. Koncernen startar i höst en ny gymnasieskola i Tibro. Foto: Thomas Kühnel

Nu står det klart att nya gymnasieskolan i Tibro, Olinsgymnasiet, kommer att köra Hjoeleverna mellan Hjo och Tibro i egen buss.

– Vi kommer ta hand om hela transporten själva, säger Kristian Wejshag, skolans ägare.

Den nya gymnasieskolan i Tibro blir geografiskt den närmsta för Hjoeleverna framöver. Men vare sig Västtrafik eller Hjo kommun vill betala för att återuppta busstrafiken mellan Hjo och Tibro, som tidningen skrev i fredags.

Kristian Wejshag, ägare och grundare av skolkoncernen Olinsgymnasiet, ser dock möjligheter och tar därför tag i det på egen hand:

– Vi ska köpa in en buss och köra eleverna från Hjo till och från skolan i egen regi, säger han.

Hjoeleverna som väljer att studera på den nya fristående gymnasieskolan slipper alltså pendla med Västtrafiks bussar till Tibro via Skövde, en resa som skulle ta en timme enkel väg.

– Vi kommer ta hand om hela transporten. Just nu planerar vi en avgång cirka klockan 07.35 på morgonen och sedan en avgång från skolan till Hjo runt 16-tiden på eftermiddagen men de detaljerna tar vi med eleverna när det är klart. Än så länge har vi gjort ett utskick till eleverna i Hjo som sökt till Olinsgymnasiet, fortsätter han.

Hjo viktig ort

Han berättar att grannkommunerna, såväl Hjo som Karlsborg, var viktiga orter inför etableringen av skolan i Tibro.

– Karlsborg har goda kommunikationer till och från Tibro men inte Hjo. Därför vill vi erbjuda våra elever egen buss. Vi har gjort så på Olinsgymnasiet i Götene bland annat. Jag tror vi är en av få skolor i Sverige som kör våra egna elever till och från skolan, men vi ser det som en viktig service. Jag körde mellan Tibro och Hjo själv för ett tag sen, och insåg potentialen i att erbjuda eleverna transport på den sträckan.

Nya lokaler

Olinsgymnasiet i Tibro startar i samband med skolstarten i augusti. Skolkoncernen med säte i Skara har köpt skollokalerna där den tidigare kommunala grundskolan Nyboskolan huserade i Tibro.

– Lokalerna renoveras för närvarande. Eftersom vi startar en helt ny skola kommer vi börja med en lite mindre lokalyta första året för att sedan använda hela byggnaden när vi har tre årskurser på plats.

Olinsgymnasiet i Tibro

Inledningsvis erbjuder gymnasieskolan följande gymnasieprogram:

Barn- och fritid, Bygg- och anläggning, Ekonomi, El- och energi, Fordon- och transport, Industritekniska, samhällsvetenskapsprogrammet.

Skolan erbjuder eleverna att kombinera studierna med en idrottsprofil.

Precis som när Fågelviksgymnasiet fanns kommer Olinsgymnasiet starta en motocross-inriktning som bland annat Hjosonen och endurolegendaren Anders Eriksson kommer engagerat sig i.

Övriga idrottsprofiler är fotboll och konståkning.

Sex Hjoelever från sökte till Olinsgymnasiet i Tibro i första hand men Kristian Wejshag tror antalet blir mellan 10 till 15 elever när skolan startar.

– Vi kommer utan problem kunna fylla bussar med 50 passagerare från Hjo till Tibro om tre år. Jag hoppas att Västtrafik på längre sikt återstartar busslinjen mellan Hjo och Tibro, när de ser att resandet finns mellan orterna igen, säger Kristian Weishag.

Driver skolor där ingen annan vill

Skolkoncernen kommer starta upp ytterligare en skola i höst, en skola med naturbruksutbildningar i Sparresäter.

– Min skolidé är att skapa skolor där ingen annan kan eller vill bedriva skola. Många friskoleaktörer ser tvärtom till att starta i större städer där elevunderlaget är större, säger Kristian Wejshag.

Kristian Wejshag

Olinsgymnasiets huvudman Kristian Wejshag är låtskrivare till yrket och ligger bland annat bakom flera låtar som tävlat i melodifestivalen genom åren.

Han startade ett musikgymnasium i Skara år 2001 som i dag utvecklats till att bli Olinsgymnasiet, en skolkoncern som bildades 2016.

Läs också:

Artikeltaggar

GymnasieskolanHjoKristian WejshagNyboskolanOlinsgymnasietSkaraSkola och utbildningSkolorStudierTibroTransportVästtrafik

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.