Hoppa till huvudinnehållet

Fridene nästa!: Nu klipps kopparnätet för fast telefoni

Publicerad:
I slutet av mars klipper Telia kopparnätet i Fridene och de boende blir utan telefoni och bredbandsuppkoppling via det fasta nätet. Därefter gäller fiber och mobilt för hela slanten.
I slutet av mars klipper Telia kopparnätet i Fridene och de boende blir utan telefoni och bredbandsuppkoppling via det fasta nätet. Därefter gäller fiber och mobilt för hela slanten. Foto: Hasse Holmberg

Om några veckor släcker Telia ned ytterligare en telestation i Hjo kommun. De boende i Fridene/Blikstorp blir då utan fast telefoni och bredbandsuppkoppling via kopparnätet.

Redan för snart sex år sedan började Telia att släcka ned kopparnätet på stora delar av landsbygden i Hjo kommun.

I maj 2017 tystnade de fasta telefonerna och slutade internet via telefonjacket (ADSL) att fungera för den som använde sig av det föråldrade kopparnätet på landsbygden utmed Vättern. Telia släckte då ned kopparnätet utmed hela sjösidan, från Ulvhult i norr till Rinkabäcken i söder, samt området mellan Hjo stad och Mofalla som var anslutna till stationen i Gråhall.

Fridene på tur

I september 2020 stängdes stationen ned i Mofalla, året därpå i Kullebäcken vid Mullsjön, samt i Korsberga sista november i fjol.

Telia fortsätter att släcka ned det fasta telenätet och stänger station efter station runt om i landet. Tanken är att hela kopparnätet ska vara avvecklat i slutet av 2026.

Närmast på tur i Hjo kommun står telestationen i Fridene/Blikstorp. Stationen stängs av sista mars. Därefter återstår endast en telestation där kopparnätet fortfarande är påkopplat, nämligen den i Hjo stad.

Fullt utbyggt fibernät

Istället för den fasta uppkopplingen via kopparnätet erbjuder Telia berörda ett mobilt alternativ med hemtelefoni och/eller bredband via mobilnätet eller via fiberanslutning.

I Hjo kommun är bredbandsutbyggnaden via fiber i stort sett avslutad. Efter ett antal intensiva år med nedgrävning av fiberkabel har alla hushåll möjlighet till fiberanslutning.

Alla som vill har därmed möjlighet att ansluta till den elektroniska motorvägen.

Nedsläckning av kopparnätet
Almnäs brukmars 2017
Gatemars 2017
Grevbäckmars 2017
Gråhallmars 2017
Norra Fågelåsmars 2017
Rinkabäckenmars 2017
Ulvhultmars 2017
Mofallaseptember 2020
Kullebäckennovember 2021
Korsberganovember 2022
Fridene/Blikstorpmars 2023

Artikeltaggar

BredbandFrideneGrevbäckHjo kommunKorsbergaMofallaTeknik och vetenskapTelefoniTelia

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.