Hoppa till huvudinnehållet

Linnéa Åkesson totalvinnare i Vintercupen

Publicerad:
Linnéa Åkesson trivs i Vintercupen östra Skaraborg. Skövdeföraren säkrade sin femte raka totalseger.
Linnéa Åkesson trivs i Vintercupen östra Skaraborg. Skövdeföraren säkrade sin femte raka totalseger. Foto: Erica Augustsson

Hjobon Linnéa Åkesson totalvann damklassen i Vintercupen östra Skaraborg första gången 2019. Sedan dess har hon fortsatt att rada upp segrarna.

På lördagen totalvann hon för femte året i rad när årets serie avslutades i Tibro.

Tre segrar och tre andraplatser blev Linnéa Åkessons facit i årets Vintercup.

Den 19-åriga FMCK Skövde-föraren startade med dubbla förstaplatser men fick det sedan kämpigt när Götas Matilda Huss – tillika fjolårets svenska mästarinna i motocross – gjorde entré i serien med tre raka segrar.

Vid finalen i Tibro saknades Huss, och då blev det som väntat storseger för Åkesson.

– Det gick snabbt här och det tycker jag om, säger Linnéa Åkesson strax efter målgång i Tibro.

Totalsegern var hennes femte raka i Vintercupen sedan den första 2019.

– Det är skönt att komma igång lite innan säsongen börjar, säger Åkesson och fortsätter:

– Det har varit väldigt bra när Huss har varit med. Visst har det varit surt att bli tvåa, men det har varit skitbra att kunna fajtas med henne i några tävlingar eftersom det inte har varit så mycket motstånd i övrigt.

Börjesson avancerade

I seniorklassen var det tajt inför avslutningen med så mycket som sex förare inom spannet av åtta poäng. Segrande ur det hela gick till slut Tibro MK:s Jesper Börjesson.

– Det är absolut över förväntat. Det känns bra, och speciellt idag när det släppte lite och jag kunde köra ordentligt, säger han och fortsätter:

– Planen var inte att köra någon deltävling egentligen, men det blev riktigt bra. Jag bytte märke till Sherco i höstas och tänkte att jag kanske skulle köra här i Tibro när jag hade kommit in i det, men sedan började jag åka och tyckte att det var jättebra. Hellre köra tävling så här än att åka och träna själv.

Börjesson aviserade sin comeback i endurospåret vid årsskiftet, efter fem års frånvaro. Fokuset i år kommer att ligga på de svenska långloppen. I seniorklassen blev det till slut en ganska klar seger för Börjesson som låg tvåa inför finalen. Men i totalen med både seniorer och junior inräknade kunde det knappast ha blivit jämnare. Börjesson knep segern med 1205 poäng – samma poäng som junior Isac Friman, tävlandes för Tidaholm. Totalsegern landade hos Börjesson tack vare den avslutande segern i Tibro.

Dubbel för TMK

Tibro MK hämtade hem båda totalsegrarna på ungdomssidan i årets Vintercup. Detta genom bröderna Hugo och Hampus Andersson. Hampus avslutade serien med en seger i E0-klassen och vann densamma med klar marginal. Hugo var redan klar segrare i E1 inför finalen. Han valde därför att flytta upp till juniorklassen i den sista deltävling och körde där in på elfte plats.

FAKTA: Resultat

Så här slutade topp tre i Vintercupen östra Skaraborg 2023:

Senior: 1) Jesper Börjesson, Tibro, 213 poäng, 2) Adam Fast, Vingåker, 206, 3) Casper Lindholm, Linköping, 199.

Dam: 1) Linnéa Åkesson, Skövde, 242, 2) Emelie Johansson, Götene, 204, 3) Hilda Sjöberg, Tibro, 176.

Junior: 1) Isac Friman, Tidaholm, 489, 2) Arvid Karlsson, Skövde, 466, 3) Alfred Karlsson, Skövde, 436.

Artikeltaggar

EnduroSport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.