Hoppa till huvudinnehållet

Bokbindarkonsten tillbaka i Hjo – samma hantverk som på 1500-talet

Publicerad:
Bokbindare Bo Lennart Hermansson har flyttat till Hjo och vill fortsätta binda böcker nu efter pensionen. Här spänner han upp bindgarnet.
Bokbindare Bo Lennart Hermansson har flyttat till Hjo och vill fortsätta binda böcker nu efter pensionen. Här spänner han upp bindgarnet. Foto: Christoffer Tuulik

Ett tiotal bokbinderier fanns i Hjo för ett hundratal år sedan. Nu i en helt annan tid, i en annan digitaliserad värld finns få i hela landet.

Nu tar bokbindare Bo Lennart Hermansson tillbaka hantverket till den gamla hantverkarstaden.

Det luktar gamla böcker i ett förråd på Skövdevägen, inte konstigt när Bo Lennart Hermansson har en bok från 1600-talet under näsan.

Han bläddrar försiktigt fram planscher i boken, som visar hur man fäktas, boken heter Den Adelige Fächtare-Konsten.

Bok från 1600-talet

Boken tryckt år 1693 är i sitt ursprungliga skick, inlämnad av en boksamlare och ska restaureras varsamt för att finnas kvar i framtiden.

– Bokbandet är sprucket och ett hörn har gått sönder, men det ska limmas tillbaka och sedan ska en låda tillverkas som boken läggs i. Lådan kallas fällkasett och de har blivit väldigt populära på senare år. Lådan skyddar den ursprungliga boken och går att klä in så den går i samma stil som det ursprungliga bokbandet, säger Bo Lennart Hermansson.

Den Adelige Fächtare-Konsten heter boken tryckt år 1693 och är en av få böcker från den här tiden som inte är religiösa.
Den Adelige Fächtare-Konsten heter boken tryckt år 1693 och är en av få böcker från den här tiden som inte är religiösa. Foto: Christoffer Tuulik

Han är bokbindare och flyttade till Hjo med sin fru i somras efter pensionen från Göteborgs universitetsbibliotek där han arbetat som bokbindare i 40 år.

Intresset för böcker har alltid funnits, men när han själv lämnade in böcker hos en bokbindare på 1960-talet fick han blicken för yrket och utbildade sig så småningom i Göteborg.

Utdöende bransch

Det är i alla fall 30 år sedan senaste bokbinderiet stängde i Hjo, ute i landet finns endast en handfull professionella bokbindare kvar.

Hantverket får dock en lokal utövare igen nu när Bo Lennart startat upp en liten rörelse i ett förråd på tomten.

– Jag och frun har alltid tyckt området runt Vättern varit mysigt och trevligt.Vi började besöka Hjo mer frekvent för ett par år sedan när både bokhandeln och Göran Midmans bokantikvariat fanns kvar i sin forna form. Jag har gått i pension, men när vi flyttade hit så kände jag att jag kan starta upp en liten verksamhet igen.

Det gamla ursprungliga bokbandet från boken tryckt 1693 ska återfå sin forna form, fast restaureringen görs mycket varsamt.
Det gamla ursprungliga bokbandet från boken tryckt 1693 ska återfå sin forna form, fast restaureringen görs mycket varsamt. Foto: Christoffer Tuulik

Hantverket är i grunden detsamma som på 1500-talet. Om vi tar proceduren stegvis från början så tas boksidorna isär från bokens häftning med kniv ark för ark.

– Varje ark får en signatur så de kommer i rätt ordning. Sedan strimlar jag omslagen och fäster dem med försättsblad främst och bakerst i boken. Nästa steg är att häfta arken på nytt.

Många moment

Själva bindningen kallas häftning och är alltså bara ett av alla moment. Vid bindningen spänns garn upp som arken binds in i och för den oinvigde ser det nästan ut som när man väver fast där slutar också likheterna.

– När det är klart skär man till pappret. Oftast skär jag boken på övre snittet, inte på det främre och undre.

Ofta gör bokbindaren nya bokband till böckerna, eller lådor, som nämndes.

– Förr var värdefulla böcker ofta klädda med skinn. Bokbanden finns i olika material och utformningar. Det finns nästan inga gränser på hur mycket arbete man kan lägga ner på bokbandets olika delar.

Lång process

Efter att bokbandet är klart ska de förgyllas antingen för hand eller med hjälp av en press. På ryggen trycks författarnamn och titel samt ibland tryckår.

– Hela processen från urhäftning till handförgyllning tar tid och kräver fingertoppskänsla. Men slutresultatet ska hålla i generationer framåt, säger Bo Lennart Hermansson.

Bokbindare Bo Hermansson Hjo
Bokbindare Bo Hermansson Hjo Foto: Christoffer Tuulik
Här visar Bo Lennart Hermansson hur bokbanden kan variera, här har delar av bandet täckts med skinn och har en exlusivare rygg.
Här visar Bo Lennart Hermansson hur bokbanden kan variera, här har delar av bandet täckts med skinn och har en exlusivare rygg. Foto: Christoffer Tuulik
En fällkasett är en låda där gamla värdefulla böcker kan förvaras på respektabelt sätt.
En fällkasett är en låda där gamla värdefulla böcker kan förvaras på respektabelt sätt. Foto: Christoffer Tuulik
Den gamla boken ska få en låda i denna stil.
Den gamla boken ska få en låda i denna stil. Foto: Christoffer Tuulik
I ett förråd på tomten bedriver Bo Lennart Hermansson ett litet bokbinderi, tänkt att vara en liten rörelse mer eller mindre på hobbynivå.
I ett förråd på tomten bedriver Bo Lennart Hermansson ett litet bokbinderi, tänkt att vara en liten rörelse mer eller mindre på hobbynivå. Foto: Christoffer Tuulik
Här häftas de gamla sidorna från 1693 ur innan de ska bindas.
Här häftas de gamla sidorna från 1693 ur innan de ska bindas. Foto: Christoffer Tuulik
Efter att ha arbetat proffessionellt som bokbindare på Göteborgs universitetsbibliotek i 40 år har Bo Lennart Hermansson pensionerat sig och flyttat till Hjo. Här fortsätter han binda böcker i egen regi och har sedan barnsben ett stort intresse för böcker.
Efter att ha arbetat proffessionellt som bokbindare på Göteborgs universitetsbibliotek i 40 år har Bo Lennart Hermansson pensionerat sig och flyttat till Hjo. Här fortsätter han binda böcker i egen regi och har sedan barnsben ett stort intresse för böcker. Foto: Christoffer Tuulik

Artikeltaggar

BöckerGöteborgHjoKonstLitteraturVättern

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.