Hoppa till huvudinnehållet

Ylander: ”Stackars Prärien!”

Publicerad:
Förre stadsarkitekten Per-Göran Ylander vill värna Prärien med sin ståtliga ek.
Förre stadsarkitekten Per-Göran Ylander vill värna Prärien med sin ståtliga ek. Foto: Lars-Ola Carlén

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Inte nog med att du under din levnad aldrig fått ett officiellt namn, nu får du dessutom än en gång vara med om att några politiker säger sig vilja schakta din mark, skövla din historia och exploatera det som vissa anser inte har något pris – grönska och frisk luft.

Du är den sista resten av något väldigt fint – en Esplanad. Tyvärr blev det inte riktigt som Th von Nackrey hade planerat 1877 (Thure var faktiskt Hjobo). Han tänkte sig fyra lika stora kvarter som enligt den tidens ideal skulle ge staden ljus och luft och dessutom fungera som brandgata.

Under ganska många decennier hade du faktiskt sällskap av två kompisar västerut, men på 60-talet härdade inte politikerna ut – man lät Riksbyggen bebygga dessa två. Å så blev bara du kvar! Med stolta träd i vacker kvadrat och, inte minst, en ståtlig ek i mitten som planterades 1936. Den är nu snart 90 år – bara barnet i en ekfamilj. Å vet du nåt mer! Om du och eken överlever alla politiska nycker och infall, så kommer den eken att med råge överleva dagens politikers barnbarns barnbarn. Å då kan de säga: tänk vad vår farfars farfar var klok som lät Prärien och den fina eken leva vidare! De skyddade träden och grönskan som gett oss ren luft och möjlighet att följa årstiders växlingar.

Dessutom kan vi förstå hur 1800-talets Hjobor tänkte när de planerade sin stad.

Nåväl, du stackars Prärien! Du har varit hotad vid många tillfällen. Under 90-talet gjordes skisser på ett stort byggnadskomplex på uppdrag av dåvarande kommunalrådet. I hemlighet för säkerhets skull!

Varför skulle du inte få leva, du har ju kusiner överallt som lever i högönsklig välmåga och det i större städer än vår – Esplanaden i Mariestad, Drottninggatan i Skövde, Karlavägen i Stockholm. För att inte tala om dina internationella släktingar – Unter den Linden i Berlin, La Rambla i Barcelona m.fl. Även om du bara är en rest av något som skulle blivit större!

Men kära Prärien! Tillsammans förlåter vi de som i hastigt mod och obetänksamt kastar sig över dig. När de läst på om stadens historia …! När de förstått att det finns minnen kopplade till dig, som t.ex. då Nyestans ungdomar hade en fotbollsplan här …! När de insett att vi behöver luft och grönska även i luftiga och gröna Hjo …! När de insett att dina kompisar Stadsparken och Hjoåns dalgång har sina kvaliteter och historia – och du din …! När de insett att även områden som kan förefalla tomma, trots träd, planteringar och gräsmattor, så är Prärien en del av den Hjomiljö som berättar om stadens historia, skapar kontinuitet och ger staden en själ!

Varför skulle man då vilja dig illa, när det i grannkvarteret ligger en nedlagd bensinmack och bara väntar på att få lämna detta jordelivet för att ge plats åt något bättre?

Din kompis

PG Ylander

F.d. stadsarkitekt

Artikeltaggar

FotbollHistoriaHjoPolitikPolitiska system och ideologierTeknik och vetenskap