Hoppa till huvudinnehållet

22-årige Adrian ordnar fine dining med åtta serveringar på anrika Strand

Publicerad:
Adrian Engström dyker upp på Strand i Hjo på lördag med pop-up-restaurangen Libra.
Adrian Engström dyker upp på Strand i Hjo på lördag med pop-up-restaurangen Libra. Foto: Lars-Ola Carlén

Anrika restaurang Strand i Hjo får nytt liv under ett par lördagar i mars. 22-årige Adrian Engström dyker då upp med så kallad fine dining med åtta serveringar och dryckespaket. Trots hans unga ålder har Adrian hunnit med att skaffa rejält med erfarenhet i köket.

– Pappa är kökschef och både mormor och farmor har arbetat i restaurang, så jag är uppväxt i köket. Som 15-åring bestämde jag att jag nån gång ska bli bäst i världen och sökte in till den bästa restaurangskolan, berättar Adrian Engström med rötterna i Mullsjö, men numera bosatt i Fagersanna utanför Tibro.

Sagt och gjort. Efter grundskolan flyttade han till Stockholm för studier vid Stockholms internationella hotell- och restaurangskola och sedan har det fortsatt.

Adrian Engström bjuder in till fine dining i anrika Strands lokaler i Hjo.
Adrian Engström bjuder in till fine dining i anrika Strands lokaler i Hjo. Foto: Lars-Ola Carlén

– Jag har gjort löjligt mycket praktik, säkert tusen timmar på olika restauranger och drömmen är att öppna eget.

Som ett steg mot drömmen testar han konceptet med pop-up-restaurang vid ett par tillfällen under mars månad i anrika Strands lokaler på Långgatan i Hjo.

Tillsammans med Hjobon och entreprenören Bobby Gradde, som bland annat är delägare i glassföretagen Aromio och Wetternglass med glasscaféet Gula Paviljongen, och projektledare för Ung Drive i Skaraborg bjuder Adrian in till fine dining under två lördagar.

– Det är en tre timmar lång sittning med åtta serveringar och alkoholfritt dryckespaket, berättar Adrian.

”Libra” är namnet på konceptet.

– Libra är det latinska namnet för balans och det är just det vi vill uppnå med konceptet; en matupplevelse där balans är ledordet med fokus på det lokala. För oss är lokalproducerade råvaror det viktigaste för att skapa en meny med både hållbarhet och kvalitet.

Allt görs från grunden med svenska råvaror där mycket är lokalproducerat, berättar Adrian Engström som förbereder en av rätterna.
Allt görs från grunden med svenska råvaror där mycket är lokalproducerat, berättar Adrian Engström som förbereder en av rätterna. Foto: Privat

Adrian är kökschef och huvudansvarig för mat, dryck och service, medan Bobby står för entreprenörskapsdelen.

– Vi kompletterar verkligen varandra, konstaterar Adrian.

Sittningen inleds med en välkomstdrink på svenska bär och rundvisning i lokalen innan gästerna sätter sig till bords.

Adrin lägger stor vikt vid att det ska vara en helhet där man kan känna, och ta till sig alla smaker i trevligt sällskap.

Menyn är hemlig för gästerna, men upplägget är följande: tre aptitretare, förrätt, mellanrätt med brödservering, varmrätt, pre-dessert, dessert och avslutning med kaffe och godis. Alla delar har sin stund för att ge en totalupplevelse.

Bobby Gradde förbereder drycker inför den första sittningen på restaurang Strand. På lördag är det dags igen.
Bobby Gradde förbereder drycker inför den första sittningen på restaurang Strand. På lördag är det dags igen. Foto: Privat

Viltkött, vildfångad fisk, ekologiskt och kravmärkta grönsaker med fokus på hållbarhet från jord till bord kommer att ligga på tallrikarna. Allt är svenskproducerat och majoriteten lokalproducerat.

– Vi tar inga genvägar, utan allt görs från grunden med råvaror från närområdet. Till exempel har vi honung från Ebbe Lennartsson i Ringaberget och ost från Almnäs Bruk, berättar Adrian. Och naturligtvis egenproducerad glass.

En provsittning är redan avklarad och nu på lördag är det dags för nästa.

– Sedan kommer vi dyka upp med vår pop-up-restaurang i olika städer, lokaler och sällskap några gånger om året. Det här ska bli jättekul, tycker Adrian, som mellan sittningarna varit ett par veckor på Grand Hotel Lapland i Gällivare för att arbeta och ytterligare bygga på sin kunskapsbank i köket.

Han driver även Wetternglass café i Commerce i Skövde.

Artikeltaggar

Almnäs BrukDryckerGrönsakerHjoMat och dryckRåvarorRestauranger

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.