Hoppa till huvudinnehållet

Korsbergaeleverna läser till Spanien – får hjälp av Rädda barnen

Publicerad:
Maja Bäckström och Alice Dahlgren i årskurs två på Korsberga skola var glada att få boken ”absolut ingen gris” med Mango & Bambang.
Maja Bäckström och Alice Dahlgren i årskurs två på Korsberga skola var glada att få boken ”absolut ingen gris” med Mango & Bambang. Foto: Christoffer Tuulik

Eleverna i årskurs två på Korsberga skola läser till Spanien och tillbaka – nu har de fått hjälp på vägen av Rädda barnen i Hjo.

– Här får ni en bok om två vänner som ger sig ut på resa, precis som ni, säger Gullevi Johansson från Rädda barnen.

Alla elever i årskurs två på skolorna i Hjo kommun har nyligen fått en bok av Rädda barnen i Hjo. Alla skolor arbetar hårt för att främja läsningen bland eleverna, men Korsberga har tagit det ett steg längre.

– Vi ska läsa till Spanien och tillbaka. Om vi läser några sidor av den här nya boken vi fått kan vi nå Paris i dag. När vi kommer fram till Paris ska vi få gå på disco, och när vi kommer hem till Korsberga igen ska vi se på en rolig film på skoltid, säger Tyra Fogelström, som tillsammans med klasskompisen Allie Warell läser en hel del.

Korsberga-Madrid

Lärare Åsa Weinberg säger att varje bok som respektive elev läser motsvarar två kilometer och på en karta i klassrummet förflyttar sig klassen mot Madrid.

– Gracias, tack på spanska, ropar eleverna, efter några sekunders betänktetid.

– Varsågoda! Viva España, svarar Gullevi Johansson som tillsammans med Ewa Hernegård delat ut böckerna runt om på skolorna i Hjo i år.

Skänkte allt till Hjoeleverna

Rädda barnen i Hjo har nu delat ut böcker för tionde året, sedan 2013, till elever i årskurs två på alla skolor i Hjo. Bokutdelningen gjordes möjlig efter att en äldre man testamenterat hela arvet till Rädda barnens lokalförening i Hjo.

Sedan bokhandeln i Hjo lades ned har böckerna köpts in från bokhandeln i Tibro, som också stöttat bokutdelningen ekonomiskt.

– Efter årets bokutdelning återstår cirka 1 000 kronor av arvet. Vi är tacksamma för all glädje pengarna skänkt eleverna genom åren. Vi har inte beslutat hur vi ska göra från och med nästa år, men vår förhoppning är att kunna fortsätta dela ut böcker, säger Gullevi Johansson.

Läste 2023 sidor

Många elever i årskurs två på Korsberga skola gillar att läsa. Läsutmaningen till Spanien, som skolan kallar den är inte den första för eleverna.

– Vi fick läsa 2023 sidor i höstas inför år 2023. Jag gillar att läsa både här i skolan och hemma på fritiden. Skräck och humor är mina favoritområden, helt två olika världar men när man blivit skrämd är det kul att skratta, säger Tyra Fogelström.

Har du något boktips till andra barn?

– Odjuret i borgen. Det är tre bra böcker tycker jag, säger Tyra Fogelström.

Viktig vänskap

Boken som delades ut till eleverna i år är den första av tre böcker om vännerna Mango & Bambang och heter Absolut ingen gris. Boken är skriven av brittiska författaren Polly Faber och innehåller också många teckningar och bilder.

– En varm historia om fördomar, mod och om hur vänskap övervinner allt. Vänner är det bästa man kan ha, säger Gullevi Johansson.

Allie Warell och Tyra Fogelström läser mycket både i skolan och på fritiden, nu får de ytterligare en bok att läsa.
Allie Warell och Tyra Fogelström läser mycket både i skolan och på fritiden, nu får de ytterligare en bok att läsa. Foto: Christoffer Tuulik
Gullevi Johansson från Rädda barnen har delat ut böcker till alla elever i årskurs två runt om i Hjo.
Gullevi Johansson från Rädda barnen har delat ut böcker till alla elever i årskurs två runt om i Hjo. Foto: Christoffer Tuulik
Hugo Andersson tar emot boken, som är en av tre böcker i en serie om Mango & Bambang.
Hugo Andersson tar emot boken, som är en av tre böcker i en serie om Mango & Bambang. Foto: Christoffer Tuulik
Rädda barnen har delat ut böcker till Hjoeleverna i tio år.
Rädda barnen har delat ut böcker till Hjoeleverna i tio år. Foto: Christoffer Tuulik

Artikeltaggar

BöckerHjoKorsbergaKorsberga skolaLärareLitteraturSkola och utbildningSkolorSpanien

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.