Hoppa till huvudinnehållet

Stadsarkitekten: ”Upplev Hjo under stjärnhimlen”

Publicerad:
– Korv är aldrig fel! Kom och avnjut en vegetarisk korv under stjärnhimlen på Södra piren i hamnen under Earth hour,  uppmanar stadsarkitekt Pål Dunér.
– Korv är aldrig fel! Kom och avnjut en vegetarisk korv under stjärnhimlen på Södra piren i hamnen under Earth hour, uppmanar stadsarkitekt Pål Dunér. Foto: Lars-Ola Carlén

Nu på lördag finns chansen att uppleva Hjo under stjärnhimlen. Runt om i världen genomförs klimatmanifestationen Earth hour. Gatubelysningen i stan släcks under en timma och längst ut på Södra piren i hamnen kan man under guidad ledning rikta blicken mot stjärnhimlen och äta korv.

Innan vi drar fram klockan en timma till sommartid och går mot ljusare tider får vi på lördag kväll uppleva en mörk timma under den årliga klimatmanifestationen Earth hour som uppmärksammas världen över. En påminnelse om att ta hand om vår planet.

Mellan klockan 20.30 och 21.30 släcks gatubelysningen i Hjo och alla invånare uppmanas att göra det samma.

– Släck lamporna och kom med på en promenad under stjärnhimlen, uppmanar stadsarkitekt Pål Dunér.

Samling sker på torget innan man knallar utmed den nedsläckta Hamngatan till hamnområdet.

Nedsläckta gator

Förhoppningen är att stjärnhimlen ska lysa klar på lördag kväll och ge Hjobor och andra möjlighet att lära sig mer om de stjärnbilder som visar sig från det södra pirhuvudet i hamnen.

– Om man frågar någon om vilka stjärnbilder de kan stannar det ofta vid någon eller ett par stycken. Karlavagnen brukar många kunna peka ut, men sedan tar det stopp. Målet är att alla ska lära sig fem stjärnbilder under kvällen, säger Pål Dunér, som tillsammans med Lions Gunnar Strömberg guidar deltagarna över himlavalvet.

Lär mer om stjärnor

Den senaste tiden har många sett norrsken över Hjo och aktiviteten på himlavalvet har varit större än på länge. Då kan det vara ett bra tillfälle att lära mer, resonerar Pål Dunér.

Skulle det nu inte vara stjärnklart, så finns det en , än så länge hemlig, reservplan, utlovar stadsarkitekten.

Väl inne i mörkret kommer det att serveras korv och kaffe och den som verkligen vill försäkra sig om sin korv uppmanas att anmäla sig på kommunens hemsida.

Artikeltaggar

GrillningHjoLionsMat och dryck

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.