Hoppa till huvudinnehållet

Vigselförrättare ger gåvor på 2 500 kronor till nygifta: ”Fint initiativ”

Publicerad:
Klick sa det i Hjo hamn den 25 februari för det nyvigda Hjoparet Modris Matisans och Maria Sandberg. Det första paret att få det nya vigselbeviset.
Klick sa det i Hjo hamn den 25 februari för det nyvigda Hjoparet Modris Matisans och Maria Sandberg. Det första paret att få det nya vigselbeviset. Foto: Privat

Vigselförrättare i Hjo kommun delar ut sponsrade presenter på 2 500 kronor till nygifta par. Nu ska fler lockas till giftermål i Hjo med nytt vigselbevis med Hjo-anknytning.

Ewa Hernegård förordades som vigselförrättare i Hjo kommun 2018. Hon har på eget initiativ valt att skapa ett koncept kring de borgerliga vigselceremonierna.

Alla par som vigs av en vigselförrättare i Hjo får numera presenter till ett värde av cirka 2 500 kronor.

– Jag förankrade det med dåvarande kommundirektören Lisbeth Göthberg och kommunalråd Catrin Hulmarker innan jag gick ut till företag och frågade om sponsring. Nu är vi uppe i 17 företag som deltar, sponsrar med presentkort och produkter till alla som viger sig borgerligt, säger Ewa Hernegård.

Marknadsföring

Syftet är att skapa ett mervärde för Hjoborna som gifter sig borgerligt och att skapa ett intresse för besökare att gifta sig vid västra vätternkanten.

– Blommor kunde man få tidigare och det får man nog i de flesta kommuner. Jag kände att det skulle vara roligt att ge något mer. Det är många som reser till Hjo för att gifta sig här och då anlitas vi som är lokala vigselförrättare, fortsätter Hernegård.

Privat initiativ

Enligt kommundirektör Eva Ulfenborg sker sponsringen helt på Ewa Hernegårds privata initiativ.

– Hon sköter om det hela och vi som vigselförrättare kan höra av oss till henne när det är aktuellt med en vigsel. Hon levererar då en Hjokasse med saker från sponsorerna.

Ewa Hernegård, en av fyra borgerliga vigselförättare i Hjo kommun.
Ewa Hernegård, en av fyra borgerliga vigselförättare i Hjo kommun. Foto: Christoffer Tuulik

Hjo kommun också sponsrar med saker till ”Hjokassen”.

– Vi delar ut lite profilprodukter, några block och pennor, säger Eva Ulfenborg.

Kommundirektören, som själv nyligen blivit vigselförrättare, stöttar initiativet.

– Det är fint sätt att marknadsföra Hjo som plats. Det är både Hjobor och par från andra platser som kommer till Hjo för vigsel.

Fyra vigselförrättare

Det är Länsstyrelsen som utser vigselförrättare, förutom kommundirektören och Ewa Hernegård är även Pierre Robert Rydén vigseförättare.

– Kommunens kanslichef Thomas Lindberg har nyligen förordats som vigselförättare. Han ska i första hand viga de par som kommer till Stadshuset för att viga sig på kontorstid, säger Ewa Hernegård.

Nytt för i år är det nya vigselbeviset. Förr fick man ett enkelt bevis, nu har beviset designats med Hjo-motiv.

– Jag tog kontakt med Frida Rimshult som med fria händer designat ett nytt jättefint vigselbevis där Hjo hamn med vågbrytaren får stå i centrum. Tillsammans gjorde vi en dikt som knyter an till motivet och i mitt tycke till äktenskapet.

”Vår kärlek är likt en stilla hamn,

där vi kan vila tryggt när stormen yr.

Du och jag, hand i hand genom livet.”

Ewa Hernegård delade ut det nya vigselbeviset till det första paret i slutet av februari, Hjoparet Modris Matisans och Maria Sandberg.

– Paret valde Hjo hamn med vågbrytaren i bakgrunden som plats för ceremonin. Så fint det var. Minnesvärt, säger Ewa Hernegård.

Artikeltaggar

BlommorDesignDjur och naturEva UlfenborgGåvorHjoHjo kommunKärlekLisbeth GöthbergSamhälleThomas Lindberg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.