Hoppa till huvudinnehållet

Gårdssysslor – ett steg mot arbetsmarknaden: ”Känner att det tillför nånting”

Publicerad:
Deltagaren Rolf Rosnes och handledaren Maria Lennartsson har flera enklare sysslor att utföra på gården.
Deltagaren Rolf Rosnes och handledaren Maria Lennartsson har flera enklare sysslor att utföra på gården. Foto: Jesper Sydhagen

Några personer som står en bit från arbetsmarknaden har fått möjligheten att hjälpa till på en gård i Mofalla. Tibro kommuns nya samarbete syftar till personlig utveckling.

– I min situation är det vad jag behövde, säger deltagaren Rolf Rosnes.

Sedan januari samverkar Tibro kommun med Mofalla Lantgård i projektet Grön arena. Personer som står utanför arbetsmarknaden får därigenom ett alternativ till sysselsättning.

Mofalla Lantgård började som ett hobbylantbruk med odlingar och djur. Gården har plats för sex personer som är på plats tre förmiddagar i veckan och deltar i aktiviteterna.

– Meningen är att vistelsen här ska vara ganska kravlös, säger Maria Lennartsson som driver gården och handleder deltagarna.

– Det är naturligtvis individuellt. Någon står lite längre från arbetsmarknaden och då man anpassar man efter ork och mående. Någon är nära arbetsmarknaden och då är det kanske mer eget ansvar för olika sysslor. Där har vi en dialog med handläggarna på AME, Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen.

Grön arena syftar till personlig utveckling och en förbättrad livskvalitet för deltagarna.
Grön arena syftar till personlig utveckling och en förbättrad livskvalitet för deltagarna. Foto: Jesper Sydhagen

Samordningsförbundet Skaraborg är med och finansierar projektet. Deltagarna får till exempel hjälpa till med odlingar. De får också hjälpa till att sköta de djur som finns på gården: får, hästar, hönor, minigrisar och kaniner.

Samtidigt arbetar man på gården med ett större projekt. Så snart våren gör sig påmind ska man uppföra ett växthus.

Maria Lennartsson driver Mofalla Lantgård.
Maria Lennartsson driver Mofalla Lantgård. Foto: Jesper Sydhagen

– När jag fick reda på att vi skulle dra igång samarbetet med Tibro kommun sökte jag pengar från Leader. Alldeles snart står det ett stort tunnelväxthus här.

– Vi ska avskärma mot åkern med häck, nån pergola och det ska vara odlingsbäddar. Alla som är här är högst involverade i planerna.

"Ett bra steg”

Rolf Rosnes ser gårdsarbetet som ett bra steg mot komma tillbaka i heltidsjobb.
Rolf Rosnes ser gårdsarbetet som ett bra steg mot komma tillbaka i heltidsjobb. Foto: Jesper Sydhagen

En av de som engagerat sig i projektet är Rolf Rosnes. Han har under vintern monterat ihop delar till vad som ska bli ett växthus. Han tar sig gärna an bygguppdrag, men gör en hel del annat på gården.

– Det är ett bra steg för att komma igång. Tre dagar i veckan är en lugn start för mig. Jag känner mig inte riktigt redo för ett heltidsjobb efter att varit arbetslös i nästan tio år.

På gården finns får och andra djur att sköta.
På gården finns får och andra djur att sköta. Foto: Jesper Sydhagen

Nu ser Rolf möjligheter öppna sig. Han har tagit körkort och har sikte på ett jobb. Vistelserna på gården är lagom ansträngande för honom i nuläget.

– Jag känner att det tillför nånting. Det är kul att jobba med det här. Nu när jag varit med från början vill jag vara kvar tills växthuset är klart i alla fall.

"Underbara handledare”

Margareta Dahlgren framhåller de sociala fördelarna med projektet.
Margareta Dahlgren framhåller de sociala fördelarna med projektet. Foto: Jesper Sydhagen

En annan deltagare som gör förberedelser till växthuset är Margareta Dahlgren. Senaste tiden har hon framförallt planterat om grödor.

Vad är så bra med att vara här?

– Dels våra underbara handledare. Sen älskar jag att hålla på med odlingar, djur och natur. Så det kändes väldigt passande för min del att komma hit.

På gården har hon möjlighet att utveckla sina intressen. Till exempel har hon lärt sig om vintersådd och gjort egna försök därhemma. En fördel med att vara på gården är att det inte ställs krav, utan man kan gå ifrån om man har en dålig dag.

– Många av oss behöver göra nånting annat då, men det är ändå skönt att komma hit. Man har de här härliga människorna omkring sig.

Artikeltaggar

AMEArbeteArbetsförmedlingenArbetsmarknadDjurFörsäkringskassanHus och hemMofallaOdlingSamordningsförbundetSkaraborgTibro kommunVäxthus

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.