Hjorovision: Färgsprakande musikkväll med rafflande final

Publicerad:
De glada vinnarna Åke Wieland och Olliwer Jonsson Bixo fick ta emot vandringspokalen och blommor efter att deras bidrag “Den svarta sjukan” kammat hem segern. Foto: Emma Björnell

En rafflande final, tolv bidrag och en show som fick publiken att applådera gång på gång. Så såg det ut på Park i fredags kväll, när folkhögskolans årliga musiktävling Hjorovision avgjordes inför en nästintill fullsatt salong.

I september inleddes arbetet med årets Hjorovision. Musiktävlingen ordnas av eleverna på folkhögskolan och beskrivs som årets höjdpunkt.

– Alla ser fram emot detta, berättar eleven Tilda Öberg.

En palett av bidrag

Kvällens tema var färger, och publiken bjöds på en färgsprakande show med sånger som handlade om bland annat livets nyanser, regnbågens färger och drömmar om svarta Cadillacs. I år fanns tolv inskickade bidrag som alla tog plats i fredagens startfält.

 • Henrik Andreasson sjöng om livets nyanser cch om de med-och motgångar vi går igenom.
  Henrik Andreasson sjöng om livets nyanser cch om de med-och motgångar vi går igenom. Foto: Emma Björnell
 • Suzdar Roz framför sin ballad “Sallet Wared”, som betyder blomkorg.
  Suzdar Roz framför sin ballad “Sallet Wared”, som betyder blomkorg. Foto: Emma Björnell
 • Samtliga tävlande tar plats på scen för att intervjuas av konferenciererna Aemilia Alvestorm och Erik Svedberg Pettersson.
  Samtliga tävlande tar plats på scen för att intervjuas av konferenciererna Aemilia Alvestorm och Erik Svedberg Pettersson. Foto: Emma Björnell
 • Konferenciererna Aemilia Alvestorm och Erik Svedberg Pettersson lotsade publiken genom den färgsprakande showen.
  Konferenciererna Aemilia Alvestorm och Erik Svedberg Pettersson lotsade publiken genom den färgsprakande showen. Foto: Emma Björnell
 • Åke Wieland framför sin låt, som för tankarna till fartfyllda musikaler.
  Åke Wieland framför sin låt, som för tankarna till fartfyllda musikaler. Foto: Emma Björnell
 • I publiken fanns bland andra Sara Robertsson och Ida-Maria Gustafsson som sammanfattar evenemanget med ordet “fantastiskt”.
  I publiken fanns bland andra Sara Robertsson och Ida-Maria Gustafsson som sammanfattar evenemanget med ordet “fantastiskt”. Foto: Emma Björnell
 • Eleven Tilda Öberg och jurymedlemmen, tillika folkhögskolans biträdande rektor, Per Roslund har länge sett fram emot Hjorovision.
  Eleven Tilda Öberg och jurymedlemmen, tillika folkhögskolans biträdande rektor, Per Roslund har länge sett fram emot Hjorovision. Foto: Emma Björnell
 • På tredjeplats kom Johanna Holmedal med låten “Fly Away”.
  På tredjeplats kom Johanna Holmedal med låten “Fly Away”. Foto: Emma Björnell
 • Vinnarna Åke Wieland och Olliwer Jonsson Bixo fick ta emot vandringspokalen och blommor efter att deras bidrag “Den svarta sjukan” kammat hem segern.
  Vinnarna Åke Wieland och Olliwer Jonsson Bixo fick ta emot vandringspokalen och blommor efter att deras bidrag “Den svarta sjukan” kammat hem segern. Foto: Emma Björnell

Låtarna måste vara skrivna av elever på skolan, men utomstående personer får framföra sångerna på tävlingen.

“Musikal och tango”

Efter att både publik och jury, bestående av skolpersonal, fått ge sina röster stod det klart att årets vinnare är Åke Wieland med låten “Den svarta sjukan”.

– Wow! Jag kan inte ta in att jag vunnit, utbrast han efter segern.

Till sin hjälp under såväl låtskrivandet som framförandet hade han Olliwer Jonsson Bixo, som exempelvis fått uppdraget att korta ner den drygt nio och en halv minuter långa låten till ett knappt hälften så långt bidrag.

Låt om svartsjuka

Deras arbete resulterade i en fartfylld sång om svartsjuka. Wieland berättar att låten influerats av exempelvis tango och musikallåtar.

– Det är är en blandad kompott av genrer, förklarar han.

Slutligen, hur ska ni fira segern?

– Oj, vi har ju knappt förstått att vi vunnit, så det blir kanske att äta pizza, avslutar Olliwer Jonsson Bixo och Åke Wieland med ett skratt.

Artikeltaggar

BlommorHjoLåtskrivandeMusikNöje/KulturSångShower

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare