Hoppa till huvudinnehållet

Ylander: Ska vi riva Societetshuset i Stadsparken?

Publicerad:
PG Ylander undrar retoriskt Societetshuset i Stadsparken ska rivas då det bara består av en tredjedel av vad det en gång var.
PG Ylander undrar retoriskt Societetshuset i Stadsparken ska rivas då det bara består av en tredjedel av vad det en gång var. Foto: Lars-Ola Carlén

Replik till Ola Söderpalm.

Förhoppningsvis jobbar vi båda för Hjos bästa. Men det verkar trots allt som att vi har olika åsikt om vad ”bästa” står för! Det vore t.ex. lite problematiskt för mig som stadsplanerare att som argument för att exploatera Prärien anföra att det är ”en möjlighet att placera reavinsterna”.

Ditt, i mitt tycke, bakvända resonemang om att man kan göra sig av med Prärien, eftersom det bara finns en tredjedel kvar, är en argumentation som kan legitimera vilka beslut som helst, var som helst. ”Societetshuset i Stadsparken består bara av en tredjedel av vad det en gång var. Då kan vi väl riva det eftersom det inte ser ut som det var tänkt! Församlingshemmets äldsta del tilläggsisolerades och fick ny panel på 80-talet, det kan vi riva eftersom det inte ser ut som det var tänkt. Eller – det finns ju så många gamla hus/parker kvar ändå, så om vi gör oss av med ett, gör det inte så mycket!” Om vi Hjobor har den minsta ambition att bevara det som finns kvar av historiska Hjo är det en tankegång i fel riktning för mig.

Eftersom du för fram Tibro som en förebild för Hjo (något jag aldrig gjort!) kan jag berätta följande historia från verkligheten. Jag hade besök av mina kollegor från Tibro som var imponerade av hur vi bevarat Hjo. De berättade samtidigt att en av de sista äldsta gamla byggnaderna i Tibro skulle rivas. Jag frågade då varför man inte arbetade för att bevara det? Svaret: tja, det finns ju inte så många gamla hus kvar i Tibro, så det är ingen större mening med att spara ett av de sista! Så ser det ut som det gör i Tibro också!

Om man vill värna en stads historiska värden så är det bra att ha några olika tankemodeller i huvudet. Ett är uttrycket ”de små stegens tyranni”! ”Vi river ett hus där, vi byter ut några fönster här, vi tar en liten bit parkmark i anspråk där, vi lägger marmorplattor här, vi sågar ner några träd här”. Efter 10 år tar man ett steg tillbaka och ser plötsligt alla dessa ”små” steg tillsammans och – till allas förvåning – det var ju inte det här vi ville åstadkomma!

Att attraktiva bostadsrätter bara skulle kunna byggas i centrum är för mig ett tunt argument. I Hjo finns attraktiva bostadsrätter ”så långt från centrum” som på Västergatan och Hammarsvägen (1 – 1,5 km). Ta i stället upp ett samtal med Wennergrens om att vissa delar av deras Sjörydsprojekt skulle kunna byggas som bostadsrätter. Med utsikten över Vättern och närheten till Stadsparken som erbjuds där, är nog det alternativet långt mer attraktivt än Prärien.

Hjo kommuns vision är ”Tillsammans skapar vi framtidens Hjo”. Om jag tolkar det rätt betyder det att fler än 33 personer kan påverka Hjos framtid. Mitt bidrag, helt ideellt och gratis, blir då två förslag att fundera på: gamla Shell och Sjöryd. Lyft dessa idéer till dina 32 ideellt arbetande kollegor i kommunfullmäktige i stället.

PG Ylander

F.d. stadsarkitekt

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsrätterHistoriaHjoKommunfullmäktigeParkerSamhälleShellStadsparkenTibroWennergrens

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.