Hoppa till huvudinnehållet

Aldsten: ”Om hemliga försöket att bebygga Prärien”

Publicerad:
Förra kommunalrådet Kjell Aldsten berättar om tidigare planer, hemliga enligt vissa, att bebygga Prärien.
Förra kommunalrådet Kjell Aldsten berättar om tidigare planer, hemliga enligt vissa, att bebygga Prärien. Foto: Lars-Ola Carlén

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Apropå debatten om prärien.

I P-G Ylanders insändare så antydde han att det skulle ha förekommit ett hemligt försök till att bebygga prärien på 1990-talet?

Bakgrunden till den historien är att några Hjobor hade kontaktat Riksbyggen och föreslagit dom att ”bygga färdigt området där Riksbyggens bostadsrätter ligger mellan Sturegatan och Vasagatan”.

Riksbyggen kontaktade undertecknad och frågade om det fanns ett sådant intresse? Jag tyckte att det var en intressant idé och föreslog dom att fundera på vad det var dom ville i så fall?

Dom studerade platsen och gjorde en skiss på en tänkbar byggnad av ett +55-boende för människor som vill bo centralt på äldre dagar. Det skulle också leda till att Bangatan byggdes ihop i hela sin längd vilket också var positivt enligt min mening. Det är första gången som det kom upp idéer om ett äldreboende i form av bostadsrätt för äldre, vad jag vet?

Jag berättade om förslaget för några partikamrater och det föreslogs att vi skulle ta upp idén i planeringskommittén, som på den tiden (1990) var ett gemensamt organ för kommunstyrelsen och stadsarkitektkontoret m fl för att diskutera gemensamma frågor för planering och beredning inom området stadsplanering.

När jag tog upp frågan som en idé för att diskutera så var intresset svalt för frågan varför den stannade i planeringskommittén.

Enligt mitt sätt att se på dylika frågor så skall man ta till vara på idéer som kommer ifrån medborgare och företagare och att det inte är att betrakta som hemlig verksamhet bara för att inte stadsarkitekten kom i beröring av idén på ett tidigare stadium. Politiska initiativ kräver inte handläggning av tjänstemän på det stadiet!

Frågan väckte en del kritik efter detta, då man betraktade Prärien som en park och inte mark för bebyggelse? Några hotade med trädkramning om frågan skulle drivas vidare! Det fanns t o m någon moderat bland dessa presumtiva trädkramare vilket gladde mej särskilt!

Socialdemokraterna föreslog även byggnation på Prärien av ett äldreboende i början på 2000-talet utan framgång!

För övrigt så har jag stor respekt för P-G Ylander och hans gärning!

Mvh

Kjell Aldsten

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsrätterKommunstyrelsenPolitiska system och ideologierRiksbyggenSamhälleSocialdemokraternaStadsplaneringVasagatan