Hoppa till huvudinnehållet

Hemvården slutar handla lokalt – ska beställa åt de äldre på nätet

Publicerad:
Utvecklingschef Tor Kempe och enhetschef för hemvården Lina Johansson planerar just nu övergången till digitala inköp. Passande nog gasade en hemtjänstbil upp för Hamnbacken vid fototillfället. Cheferna vinkar till personalen i bilen, som även i fortsättningen kommer vara sista ledet i leveranserna ut till de äldre.
Utvecklingschef Tor Kempe och enhetschef för hemvården Lina Johansson planerar just nu övergången till digitala inköp. Passande nog gasade en hemtjänstbil upp för Hamnbacken vid fototillfället. Cheferna vinkar till personalen i bilen, som även i fortsättningen kommer vara sista ledet i leveranserna ut till de äldre. Foto: Christoffer Tuulik

För mycket arbetstid går till att handla åt brukarna, i stället för att vara hos dem, anser Hjo kommun.

Därför inför hemvården digitala inköp. Äldre Hjobor får beställa sina matvaror på internet i stället – hos en butik fyra mil enkel väg från Hjo.

Hemvården lider av kompetensbrist och har svårt att få ihop bemanningen stundtals.

Både undersköterskor och vårdbiträden handlar varor åt brukarna. Personalen tar emot inköpslistor, handlar varorna på Ica eller Coop i Hjo och levererar sedan varorna hem till de äldre. I vissa fall tar personalen med sig enskilda till butiken för att handla gemensamt.

Men det tar för mycket arbetstid i anspråk från hemvårdens huvuduppdrag, anser Hjo kommun.

– Vi måste ta bort de uppgifter som andra kan lösa åt oss. Det ger personalen mer tid att vara hos brukarna, säger utvecklingschef Tor Kempe vid Hjo kommun.

Vill handla lokalt

Därför har det beslutats att hemvården ska införa digitala inköp från i höst.

I klartext betyder det att hemvården slutar handla i en fysisk butik, slutar göra sina inköp i Hjo för att i stället beställa varor från en butik fyra mil enkel väg från Hjo.

Hjo kommun har skrivit ett tvåårigt avtal med Ica i Stöpen som ska hantera hela kedjan från att de mottar beställningarna. Butiken plockar ihop de önskade varorna från butikshyllorna i Stöpen och levererar dem med kylbil till hemvården i Hjo.

– Naturligtvis vill vi i första hand stötta det lokala näringslivet. Det är en kärnfråga för Hjo kommun och vi har verkligen försökt skriva avtal med både Ica och Coop i Hjo. Coop var inte intresserade i nuläget och Ica har inte resurser för närvarande, säger Tor Kempe.

Slutar handla lokalt

Om de lokala butiksinnehavarna skulle ompröva sina beslut kommer Hjo kommun eventuellt skriva avtal med dem när nuvarande avtal går ut, enligt Tor Kempe.

Det finns även fördelar för brukarna, inte enbart för personalen med digitala inköp, anser Tor Kempe.

– Många brukare köper samma varor, de kanske köper lingongrova varje gång vi ska handla åt dem eftersom de inte är i butiken själva. Nu får de visuellt gå genom hela affären och kan se hela utbudet på en skärm med blotta ögat. Det kan ge de äldre ny inspiration, fortsätter han.

Lovar hjälpa alla

Kommunen lovar vara brukarna behjälpliga hela vägen när de digitala inköpen införs.

– Vi kommer åka hem till den enskilde med en surfplatta, där brukarna och personal tillsammans genomför beställningen av varor.

För de som vill beställa varorna på egen hand framöver ska få utbildning av seniorcoacherna på träffpunkt Rödingen.

– För de som redan kan beställa varor i mobiltelefon, surfplatta eller dator är vägen öppen att beställa på egen hand. Även så för anhöriga som vill handla åt våra brukare. Om man däremot inte kan eller inte vill handla via internet kommer vi ombesörja det tillsammans med brukaren.

De digitala inköpen gäller matvaror och inte annan handel som exempelvis apoteksvaror.

20 kronor dyrare

Förändringen kommer inte att kosta mer för brukaren, lovar Tor Kempe.

– Vi räknar in ekonomiskt i ren arbetstid för personalen både på plockavgift och framkörningsavgift.

Eftersom den aktuella butiken i Stöpen är en så kallad Ica Nära kan det skilja i både pris och utbud jämfört med Ica Supermarket i Hjo.

Tor Kempe tror inte det kommer märkas nämnvärt efter att ha gjort egna jämförelser.

– Jag har jämfört priserna utifrån PRO:s matkasse 2022. En matkasse för en tusenlapp kostar cirka 20 kronor mer hos Ica-butiken i Stöpen jämfört med Hjo.

Och kanske det viktigaste av allt, seniorrabatten på fem procent kan nyttjas även digitalt via Stöpen.

Tor Kempe och Lina Johansson vid hemvården i Hjo kommun.
Tor Kempe och Lina Johansson vid hemvården i Hjo kommun. Foto: Christoffer Tuulik

Artikeltaggar

AvtalButikerCoopHandelHjoHjo kommunIcaIca SupermarketPROStöpen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.