Hoppa till huvudinnehållet

Kreativa ungdomar inspirerades av naturen under påsklovet

Publicerad:
Av kartong, tyg, sin akvarellmålning och sina skulpterade djur gjorde Milian Gran ett tittskåp som för tankarna till djungeln.
Av kartong, tyg, sin akvarellmålning och sina skulpterade djur gjorde Milian Gran ett tittskåp som för tankarna till djungeln. Foto: Emma Björnell

Påsklovet är här och de lediga dagarna ger tid för aktiviteter av alla dess slag. Hos Ateljéföreningen Ockra utforskades naturen med hjälp av kreativa idéer. Resultatet blev olika konstverk som kommer visas upp i samband med pingsthelgens konstrunda.

Under måndagen hade Ateljéföreningen Ockra skapande verkstad för lediga barn.

  • Foto: Emma Björnell
  • Foto: Emma Björnell
  • Foto: Emma Björnell
  • Foto: Emma Björnell
  • Foto: Emma Björnell
  • Foto: Emma Björnell

Den som gick in i föreningens lokaler i Villa Svea möttes av stafflier, målardukar, en blombukett och färger. Lite längre in i huset gjorde barnen tittskåp genom att måla akvarellbakgrunder och skulptera lerfigurer. I ett annat rum hade penslarna ersatts av disksvampar, tandborstar och kreditkort och med hjälp av dessa verktyg förvandlades enfärgade målardukar till färgsprakande tavlor.

– Vi fick önskemål från barnen att ha tema djur och natur, berättar ledaren Ulrika Winterfeldt.

Djungel med djur i lera

Deltagaren Milian Gran tog därför idéer från djungeln när han skapade ett tittskåp.

– Jag har gjort ormar i lera och målat bakgrunden i grön färg, förklarar han.

Även Ellen Piepkorn, Isabelle Fagerberg och Maja Johansen lyfte in naturen i sina tavlor genom att inspireras av blombuketten de hade bredvid sig.

– Blommor är svåra att måla av. Andra saker har raka, tydliga linjer som gör det lättare, säger Maja Johansen.

Kommer till utställning

Det är inte bara motivet, utan också redskapen, som avgör hur klurigt pysslandet blir. När Adam Fagerberg fyllde målarduken med färgglada blommor använde han en disksvamp i stället för penslar.

– Det är lite svårare, eftersom det blir olika vinklar beroende på hur man håller svampen. Man kan använda kortsidan, långsidan eller hörnet till exempel, förklarar han.

Ulrika Winterfeldt berättar att konstverken kommer sparas för att ställas ut på Kulturkvarteret under pingsthelgen, då den traditionella konstrundan äger rum.

Artikeltaggar

BlommorDjur och naturHjoNaturSkulpturerSvampar

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.