De närmaste dagarna kommer Hjoborna att få ett utskick som handlar om beredskap inför en stor kris eller krig.
– Läs broschyren och spara den, uppmanar kommunens säkerhetsstrateg Julian Rittermann.
MSB, Myndigheten för samhälle och beredskap, skickade för fem år sedan ut information till allmänheten med ett nationellt tema om kriget eller om krisen kommer. Utifrån den broschyren har nu Hjo kommun gjort ett komplement med tillägg om krisberedskap, brottsförebyggande information men även civilt försvar.
– Kommunen har inför varje ny mandatperiod, var fjärde år, att göra en ny analys om kriser – om vad som kan hända i kommunen och hur man ska agera. Vi kan säga att vi har gjort en Hjoversion av den information som MSB skickade ut 2018, förklarar kommunens säkerhetsstrateg Julian Rittermann.
– Detta ska ge ett litet hum om hur man själv kan bidra och hur man kan påverkas.
Trygghetspunkter
Den mest konkreta uppgiften i kommande informationsmaterial är de så kallade trygghetspunkterna i Hjo med omnejd.
Det finns fem trygghetspunkter i tätorten: Kulturkvarteret/Lilla Park, Hammarnskolan/gymnastiksal, Estrid Ericsson skolan/gymnastiksal, Guldkroksskolan/gymnastiksal samt Guldkrokshallen/ A- och B-hallen.
I ytterområdena finns de två trygghetspunkter: Korsberga skola/gymnastiksal och Gate samlingssal i Fågelås.
– Trygghetspunkterna ska vara för stora kriser för att allmänheten ska kunna få sina basbehov tillgodosedda. Dessa platser är då avsedda vid en kris när man av olika anledningar inte kan vara kvar hemma och då telefon- och internet inte fungerar längre.
Val av platser
Valet av platser beror på, enligt Julian Ritterman, att antingen äger kommunen fastigheten eller bedriver egen verksamheten i lokalerna.
– Det för att vi ska kunna ha kontroll så att det inte blir något krångel vid en uppstart. Dessutom handlar det om att klara av bemanningen vid en kris.
Informationspunkter
Ett komplement till trygghetspunkterna är så kallade informationspunkter som ska finnas på följande platser: Grevbäcks kyrka, Svebråta fotbollsplan (Mofalla station), Fridene kyrka och Södra Fågelås kyrka.
Vid en kris är det viktigt att få rätt information. När internet och telefoner inte fungerar är det av stor betydelse att ha platser för information till privatpersoner.
– Här kan kommunen slå upp ett anslag eller vara på plats och ge muntlig information.
Sätta upp skyltar
Hjo kommun ska i dagarna märka ut trygghetspunkterna med skyltar på respektive byggnad.
– Vi kommer även ge mer information under våren och hösten, avslutar Julian Ritterman.
Spara inför framtiden
Under påskhelgen planerar Hjo kommun att distribuera broschyren, som Julian Rittermann hoppas att Hjoborna sparar i framtiden.
– Det jag vill trycka lite extra på är att man inte bara läser foldern och slänger den. Helst av allt ska man lägga den ihop med sin hemberedskap och ta fram broschyren lite då och då för att fräscha upp minnet.
Hemberedskap innebär bland annat att hushållen ska vara förberedda med mat och vatten för att på egen hand kunna klara sig i sju dygn, ha en batteridriven radio, olika ljuskällor, kontanter och ha tillgång till sprit- och gasolkök.