Hoppa till huvudinnehållet

Samma resultat som förra året

Publicerad:
Lars-Ola Carlén
larsola.carlen@hjotidning.se
Kommunalrådet Catrin Hulmarker (M) konstaterar att Hjo kommun gjorde ett bra resultat 2022 – ja, långt över förväntan.
Kommunalrådet Catrin Hulmarker (M) konstaterar att Hjo kommun gjorde ett bra resultat 2022 – ja, långt över förväntan. Foto: Lars-Ola Carlén

Hjo kommun summerar 2022 och kan konstatera att resultatet blev det samma som året innan.

– 32,6 miljoner kronor är ett bra resultat, ja långt över förväntan, enligt kommunalrådet Catrin Hulmarker (M).

Det har gått ett kvartal in på det nya året när det är dags att sammanfatta 2022. Ett år som efter coronapandemin bjöd på fortsatt oro i världen med krig i Ukraina, hög inflation, höjda räntor och skenande priser på det mesta, inte minst energi och mat.

Prognoserna under året visade på stora minusresultat för de stora verksamheterna inom skola, vård och omsorg. Men mot slutet av året och nu när allt summeras är det ett annat resultat som presenteras.

– Dessutom ett mycket glädjande sådant, konstaterar Catrin Hulmarker.

Verksamheterna och bolagen gemensamt, i det som kallas koncernresultat, visar på ett plus med 32,6 miljoner kronor.

– Det är långt över förväntan och alla ekonomiska mål är uppfyllda, fortsätter kommunalrådet.

Stor försiktighet

Orsaken till det förbättrade resultatet är flera, enligt Hulmarker.

– Gott arbete i förvaltningen, minskade behov på vissa områden, samt stor försiktighet i prognoser på de riktade statsbidrag som kommunen tagit del av.

Men det finns fortsatt orosmoln, som allt fler orosanmälningar för barn och unga, samt ökat missbruk bland vuxna i Hjo. Detta har gjort att antalet placeringar varit historiskt höga de senaste två åren.

I skolan är allt fler elever i behov av extraordinärt stöd och kompetensförsörjningen är en fortsatt stor utmaning för kommunens olika verksamheter.

Ökade skatter och bidrag

Att Hjo kommun för andra året i rad får ett betydligt högre resultat än budgeterade 11 miljoner kronor beror i huvudsak på ökade skatter och statsbidrag med cirka 16 miljoner kronor.

Flera verksamheter har hållit sina respektive budgetar.

Kultur/turism/fritid redovisar dock ett underskott med 400 000 kronor. Främst beroende på minskad uthyrning av lokaler, bland annat på grund av pandemin och en vattenläcka på Lilla Park. Inköp och idrottsutrustning och underskott på grund av ökade kostnader för Estrid Ericsonutställningen tynger också budgeten.

Teknisk service redovisar ett överskott med 1,9 miljoner kronor. Största delen, 1,3 miljoner, kommer från försäljning av tomter.

Vård och omsorg

Även vård & omsorg redovisar plus, med 2,9 miljoner kronor. Främst är det lägre kostnader för hemvården, Kortebo, dagcenter och ledningsfunktionen för funktionsnedsättning som har blivit lägre.

Barn & utbildning går lika mycket back som vård & omsorg gick plus, 2,9 miljoner.

Barnomsorgen går plus med 1,9 miljoner, medan grundskolan backar 8 miljoner kronor. Största orsaken till underskottet är att fler elever behöver extraordinärt stöd och fler elever studerar på annan ort. Även kostnaden för förberedelseklass och modersmålsundervisning visar ett underskott.

Årsredovisningen kommer att bli ett av de stora ärendena när kommunfullmäktige samlas efter påsk.

Artikeltaggar

Catrin HulmarkerDebatterEkonomiHjoHjo kommunInflationKommunfullmäktigeModeraternaOroligheterSamhälleUkraina

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.