Hoppa till huvudinnehållet

Omställning i skogen pågår

Publicerad:
Deltagarna i Naturskyddsföreningens skogsdag samlades på Missveden för att diskutera skogsbruk.
Deltagarna i Naturskyddsföreningens skogsdag samlades på Missveden för att diskutera skogsbruk. Foto: Privat

Skogsägarna har det inte lätt. Synpunkterna på deras verksamhet är många och motstridiga. På årets skogsdag var deras situation i centrum. Går det att bedriva ett lönsamt skogsbruk på ett skonsamt och naturnära sätt?

Motsättningar om skogen är starka. Skogsindustrin hävdar att Sverige bedriver ett hållbart skogsbruk av världsklass och att det aldrig funnits så mycket skog i landet som idag. Kritiker hävdar det motsatta. Och till den skaran har på senare tid EU sällat sig.

Naturskyddsföreningen i Hjo har under flera år arrangerat en skogsdag då man lyft fram alternativa skogsbruksmetoder.

− I år kände vi att vi behövde bli ännu mer konkreta och lyfta in olika röster för att dagen verkligen skulle betyda något för enskilda skogsägare. Vi ville prata om framtidens skogsbruk, inte på ett abstrakt sätt och i allmänhet, utan konkret, för oss här och nu, säger initiativtagaren Per Madestam.

Ut i skogen

Förutom huvudtalaren Martin Jentzen, författare till boken Skogspraktikan och konsult som hjälper skogsägare att ställa om till ett naturnära skogsbruk, medverkade skogsägaren och mångårige skogskonsulten från Brevik, Mats Mellblom, och hans granne, skogsentreprenören Johan Hult, jämte Sveriges kanske mest kände och omstridde skogsbiolog Sebastian Kirrpu.

Efter föreläsningen på Folkhögskolan deltog de alla i en vandring mellan olika skogspartier på Missionskyrkans fastighet i Missveden och gav sina synpunkter på frågan, vad skulle man kunna göra här?

Om 200 år

Martin Jentzen beskrev vad ett naturnära skogsbruk betyder och hur en omställning går till.

− Man börjar med att fråga sig hur skogen på den här konkreta platsen skulle se ut om 200 år om vi inte gjorde någonting. Sen gör vi en plan utifrån hur det ser ut i skogen nu med målet att resultatet ska skilja sig så lite från den referensen som möjligt, men samtidigt ge den avkastning som skogsägaren behöver ha.

Ekonomin är central för allt skogsbruk, det är viktigt att komma ihåg, även för det naturnära och all avverkning innebär en störning.

Lokalt anpassat

Lyssnade man på samtalspanelen kommer vi få ett långt mer diversifierat skogsbruk framöver, mer anpassat efter de lokala förutsättningarna som råder på varje enskild plats. Även om de inte var överens om hur radikal denna förändring kommer att vara.

Numera har inte Skogsstyrelsen längre något rådgivningsuppdrag. Myndigheten bedriver inte heller egen forskning utan är beroende av skogsindustrin.

Men även industrin är ju föränderlig.

− Om skogsbruket blir mer varierat och vi får fram annan råvara än dagens gran och tall så kommer också nya marknader för denna att växa fram, tror Martin Jentzen. Idag efterfrågar till exempel ingen lönn i Sverige, men internationellt finns en marknad.

Artikeltaggar

Djur och naturEkonomiEUHjoNaturskyddsföreningenSkogSkogsbrukSkogsstyrelsen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.