Hoppa till huvudinnehållet

”Påskafton firar vi inte, då låg Jesus i graven”

Publicerad:
Påsken är kristendomens största högtid, men påskafton firas inte, då låg Jesus i graven.
Påsken är kristendomens största högtid, men påskafton firas inte, då låg Jesus i graven. Foto: Hasse Holmberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Skärtorsdagen mottog vi Hjo Tidnings helgtidning,s om efter eget påstående var ”Laddat med smått och gott inför påskhelgen”.

Vi tycker alla om att se glada barn som gläder seg till att vara med familjen och att äta godis under påsk.

Men jag blev mycket förskräckt då jag på sidan 17 kunne läsa: Påskafton är i den kristna almanacken dagen före Jesu uppståndelse, och den dagen då påsken traditionellt firas i Sverige.

Som norsk i Hjo känner jag bettre till den norska historien än den svenska. Vi reknar att Olav den heliga kristnat Norge på 1000-talet. Jag har lest att svenske vikingar kom i kontakt med kristendomen och lät seg döpa på 750-1050-talet. Ärkebiskop Ansgar, som kallas nordens apostel (801-865) räknas som tradisjonell grundare av kristendomen i Sverige i medeltiden.

Det ser ut som Hjo Tidning är bättre kjent med påskharen, påskkärringar sm åkte till Blåkulla och andra hedniska tradisjoner än de kristna traditionerna.

Påsken är kristendomens största högtid som startar med palmsöndagen och vi går inn i ”Den stilla vecka” eller ”Vägen till korset”.

På tidningens familjesida, under rubriken: Varmt välkommen att besöka våra kyrkor kan man läsa om skärtorsdagens Getsemane stund, Långfredagens gudstjänster och påskdagens gudstjänster.

Det är då vi firar påsk och det är så de kristna har firat påsk i snart 2000 år. Kan hända redaktionen skulle besöka dessa gudstjänster. Ni är så välkomna.

Påskafton firar vi inte, då låg Jesus i graven, men uppståndälsäsdagen är vår stora gledjefäst.

Berit Hald

Artikeltaggar

Etik och religionGetsemaneGudstjänsterHjoHögtiderJesusKristendomNorgePåsk