Hoppa till huvudinnehållet

Sjuksköterskan som kämpat för akuten: ”Jag vill tro att de lyssnat”

Publicerad:
Tillsammans med kollegorna på akuten i Lidköping har Lisa Dahlström (främst i bild) kämpat hårt för att behålla en sommaröppen mottagning. Här vid ett av dessa tillfällen, tillsammans med några av sina kollegor, Erland Pettersson, Josefine Pettersson och Maria Djup.
Tillsammans med kollegorna på akuten i Lidköping har Lisa Dahlström (främst i bild) kämpat hårt för att behålla en sommaröppen mottagning. Här vid ett av dessa tillfällen, tillsammans med några av sina kollegor, Erland Pettersson, Josefine Pettersson och Maria Djup. Foto: Thomas Kühnel

Lisa Dahlström, sjuksköterska på akuten i Lidköping, kan nu glädjas åt att mottagningen får hålla öppet hela sommaren.

– Det är fantastiskt skönt, säger hon.

Samtidigt hade hon helst velat slippa hela den här tiden av ovisshet som tärt hårt på både henne och personalen.

Lisa Dahlström är sjuksköterska på akutmottagningen i Lidköping och är en av de anställda som kämpat hårt för att motverka en sommarstängning. Det är ofta hon som stått i bräschen och bland annat kallat till sig politiker både från region och kommun för att personalgrupperna skulle ha chansen att framföra sina synpunkter.

När hon fick beskedet på måndagen om att akuten i Lidköping får vara öppen i sommar, blev hon mycket glad och framförallt lättad.

– Det är fantastiskt skönt, säger hon.

Samtidigt tycker hon det är tråkigt att sjukhusledningen satt dem i den här situationen.

– De har utsatt oss för en liten misshandel av oss i personalgruppen med de här veckorna av ovisshet och utan någon direkt kontakt. Jag hoppas de förstår vad de gör med oss när de håller på så här. Men det är klart att i slutändan har det blivit bra, men det hade varit skönt att slippa den här perioden.

Under den ovissa tiden valde flera anställda att säga upp sig, men efter det positiva beskedet för Lidköpingsakuten verkar det som att de flesta av dem tar tillbaka sin uppsägning.

Tror vi har påverkat

Lisa Dahlström vet inte vad det var som till slut fällde avgörandet och fick sjukhusdirektör Stellan Ahlström att fatta det här beslutet.

– Vi har höjt våra röster och bråkat, vi har uttryckt vårt missnöje. Och jag vill hoppas och tro att de ändå har lyssnat. Vi har känt att politikerna, kanske förutom de i sjukhusstyrelsen, ändå har lyssnat på oss.

Lisa Dahlström ser nu framför sig en tuff sommar på akuten, som somrarna alltid brukar vara.

– Sommar inom vården är inte alltid jättepositiv, vi är alltid kort om folk. Men jag tror vi kommer att få en bra sommar. Vi har ju kämpat för det här och nu får vi ro det i land. Och det kommer vi att göra.

Lisa Dahlström kan nu äntligen andas ut efter alla samtal med politiker och andra i ledande ställning.
Lisa Dahlström kan nu äntligen andas ut efter alla samtal med politiker och andra i ledande ställning. Foto: Thomas Kühnel

Hon berättar att de som personalgrupp verkligen har blivit sammansvetsade i det som skett.

– Vi är tajta hos oss just nu och vi jobbar åt samma håll.

Om nu situationen blir tuffare i Skövde än i Lidköping i sommar, som har aviserats, så säger Lisa Dahlström att de är beredda att hjälpa till.

– Vi kan gärna åka till Skövde, jag har aldrig sagt att det är en omöjlighet. Men då vill jag ha en fråga, jag vill inte att någon pekar med hela handen och blir tvingad att jobba där. På frivillig basis åker jag gärna och jobbar i Skövde.

Artikeltaggar

Akutmottagningen Skaraborgs sjukhusArbeteLidköpingSkaraborgs sjukhusSkaraborgs Sjukhus LidköpingSkövdeStellan AhlströmUppsägningarVårdVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.