Hoppa till huvudinnehållet

Dystert vårtecken när stölderna tar fart: Sju elcyklar stals i fjol

Publicerad:
Reporter Jesper Ottoson
Jesper Ottoson
jesper.ottoson@sla.se
Förra året var tre av tio cyklar som anmäldes stulna i Västra Götaland eldrivna.
Förra året var tre av tio cyklar som anmäldes stulna i Västra Götaland eldrivna. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Antalet elcykelstölder har ökat rejält. Under förra året stals sju elcyklar i Hjo, vilket motsvarar 16 procent av alla anmälda cykelstölder.

– Det är olyckligt att inte fler cykeltjuvar åker fast när så många drabbas av detta varje år, säger Johan Granholm på försäkringsbolaget If.

April och maj är den tid på året då cykelstölderna börjar ta fart. I takt med att elcyklarna blir vanligare ökar också stölderna.

Nu kommer Brottsförebyggande rådet med ny statistik som understryker problemet.

Under 2022 anmäldes sju elcykelstölder i Hjo. I grannkommunerna är Skövde värst drabbat med 113 anmälda stölder av elcyklar. Övriga grannkommuner har färre anmälda stölder jämfört med Hjo; Tidaholm fem, Tibro fyra och Karlsborg tre.

– Det här är dyra och eftertraktade cyklar som är lätta att sälja vidare. Det gör dem väldigt stöldbegärliga, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If, i ett pressmeddelande.

Nästan ingen åker fast

Den överväldigande majoriteten av alla cykelstölder klaras aldrig upp.

Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If.
Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If.

År 2020 upprättade polisen 77 300 cykelstölder, varav 5 000 ledde till utredning, men bara 308 personuppklarades, uppger försäkringsbolaget If.

– Det är olyckligt att inte fler cykeltjuvar åker fast när så många drabbas av detta varje år. Det är viktigt att stöldmärka sin cykel och alltid polisanmäla stölden, då har du ändå en lite bättre chans att få tillbaka din elcykel. Var också noga med kvitto och dokumentation om du handlar begagnat, det försvårar för den här kriminella verksamheten, säger Johan Granholm på If.

Elcykelstölder i Skaraborg 2022

KommunAnmälda elcykelstölderAndel av alla cykelstölder

Skövde11323 %

Lidköping3510 %

Mariestad2612 %

Falköping1614 %

Skara2117 %

Vara1224 %

Götene829 %

Hjo716 %

Töreboda521 %

Tidaholm517 %

Tibro413 %

Karlsborg318 %

Gullspång250 %

Essunga229 %

Grästorp18 %

Källa: Brå

Artikeltaggar

Brott, lag och rättCyklarElcykelHjoSkövdeStölderTidaholmTrafik

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.