Många har upptäckt Hjo som en sommarpärla vid Vätterns västra strand. Så till den grad att fler köper bostäder i kommunen. Men det syns inte i befolkningssiffrorna och kommunen befarar nu att Hjo ska bli en ort för sommarboende likt många bohuslänska kustkommuner.
Under coronapandemin var det många som under sommaren turistade i Hjo. Den lagom stora staden med sin bevarade trähusbebyggelse och läget vid Vättern gör den till en attraktiv boendeplats.
Att få tag i en bostad är dock inte alltid så lätt. Här råder bostadsbrist som i övriga landet. Det mesta i lägenhetsväg är uthyrt och många villor säljs innan de ens hunnit ut på marknaden. Att bygga nytt är heller inte så lätt för den som vill bosätta sig i kommunen då utbudet av byggbara tomter är högst begränsat.
Hjo kommun har för närvarande inga lediga tomter att erbjuda, men håller som bäst på att färdigställa ett nytt bostadsområde med 17 villatomter på Lundby, mitt emot folkhögskolan.
Har tappat fart
Bristen på bostäder visar sig nu i befolkningssiffrorna, som de två senaste åren legat på blygsamma nivåer.
– Från 2013 har vi haft en god utveckling fram till 2021. De två senaste åren har varit lite knackiga. Under 2021 ökade vi med endast fyra personer och under 2022 ökade vi med tio personer, konstaterade ekonomichef Lennart Andersson i fullmäktige.
Kommunledningen är långtifrån nöjd med utvecklingen och funderar vad det kan komma sig.
– Det är svåranalyserat, men en gemensam nämnare, som är oroväckande, är att vi tappat mot slutet av året de två senaste åren. Däremot har inledningen av både 2022 och nu 2023 tagit ifatt. Vi följer detta för det är en viktig del i budgetprocessen. Det handlar om 60 000 kronor i intäkt för varje invånare, berättade Lennart Andersson.
Till dags dato har invånarantalet ökat till ungefär 9 260 personer, jämfört med 9 243 vid årsskiftet.
Fler sommarboenden
I kölvattnet av att Hjo blir en allt mer attraktiv ort befarar kommunen att fler villor ska bli fritidsboende likt många orter på västkusten.
– Jag tycker mig se att ett och annat hus överlåts för sommarboende. Det kan bli ett bekymmer om vi blir allt för attraktiva, sa Lennart Andersson.
I Bohuslän mångdubblas befolkningen sommartid. Varje bohuslänsk kustkommun har cirka 4 000 fritidshus eller mer.
Sotenäs kommun med orterna Kungshamn, Smögen, Hunnebostrand och Bovallstrand är i ”fast boende” befolkning lika stor som Hjo, men mångdubblar befolkningen på sommaren då fritidshusen befolkas.
– Jag har inte varit i kontakt med dem på västkusten men får väl göra det; ta en kontakt med Sotenäs kommun om vad det medför för utmaningar, sa Lennart Andersson till de folkvalda.