Hoppa till huvudinnehållet

Polisen: Handeln med stulen diesel driver brottsligheten i Skaraborg

Publicerad:
Reporter Jesper Ottoson
Jesper Ottoson
jesper.ottoson@sla.se
Genrebild.
Genrebild. Foto: Sören Turesson

Sedan årsskiftet har drygt 120 dieselstölder anmälts i Skaraborg. Nu uttrycker polisen sin oro.

– Diesel till stora värden stjäls i stort sett varje dygn, säger polisen Stefan Kringlund, gruppchef för utredningen.

Polisen uppskattar att det stulits minst 21 000 liter diesel i Skaraborg de senaste månaderna – men misstänker att mängden kan vara ännu större.

Stefan Kringlund är gruppchef för utredningen i Falköping och han är bekymrad över utvecklingen.

– Dieselstölder drabbar oftast företag och entreprenörer som använder sina fordon i arbetet, men även lantbrukare och privatpersoner, säger han i ett pressmeddelande.

Lastbilar tuffast drabbade

Övervägande del av stölderna sker från lastbilar eller entreprenadmaskiner och från tankar på byggarbetsplatser, uppger polisen.

Från entreprenadmaskiner stjäls oftast annan dyrbar utrustning i samband med dieselstölderna. Värdet på enbart den stulna dieseln uppskattas till minst 500 000 kronor hittills i år.

– De flesta stöldanmälningarna läggs ner eftersom det oftast saknas spår. I vissa fall kan det påträffas dna-spår, men det är ovanligt. Övervakningsfilmer kan finnas, men de är av olika kvalitet. Gärningspersonerna är oftast maskerade och kamerorna på ett avstånd som gör att det inte går att identifiera dem, säger Stefan Kringlund.

Om polisen anträffar diesel hos en misstänkt person upprättas oftast en anmälan om häleri. Straffet är upp till två års fängelse.

Pågående utredningar

I hela Skaraborg finns flera pågående utredningar mot misstänkta personer, men utan att någon för närvarande är frihetsberövad.

– Det är oklart om de som hanterar den stulna dieseln säljer till stora uppköpare eller om de säljer till allmänheten i stort. Men vi har flera uppgifter om att den säljs till privatpersoner. Klart är att det finns en efterfrågan och att ”marknaden” är lukrativ, eftersom stölderna fortsätter, säger Stefan Kringlund.

Polisen behöver allmänhetens hjälp

Polisen kan inte på egen hand få bukt med stölderna. Nu söker man hjälp från allmänheten.

– Det är klart att det är billigt för den enskilde att köpa en liter diesel för 15 kronor/liter, men är det värt det? Det kan vara en bekants pappa eller mamma som fått tanken på sin lastbil tömd på diesel och inte kan komma iväg som det var tänkt, eller ett vägarbete som stoppas upp när maskinerna inte kan användas, säger Stefan Kringlund.

Polisen uppmanar – köp inte stulen diesel

• Säg nej till att köpa misstänkt stulen diesel

• Våga säga ifrån om du ser en misstänkt försäljning

• Kontakta polisen om du ser en pågående stöld eller om du har uppgifter att lämna i ett specifikt ärende, eller om du vill lämna tips

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDieselHäleriLastbilarSkaraborgStölder

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.