Hoppa till huvudinnehållet

Lova klar för VM i England: ”Känns helt otroligt”

Publicerad:
Marita Sjöquist
marita.sjoquist@hjotidning.se
Lova Johansson är målinriktad och har kvalat in till VM i parasimning som avgörs i Manchester 31 juli till 6 augusti
Lova Johansson är målinriktad och har kvalat in till VM i parasimning som avgörs i Manchester 31 juli till 6 augusti Foto: Privat

Parasimmaren Lova Johansson har lyckats kvala in till VM som avgörs i England i sommar.

– Det känns helt otroligt, säger den snart 19-åriga Hjotjejen som numera bor och tränar i Kungsbacka.

Parasimmaren Lova Johansson har slagit till igen. För två veckor sedan såg hon en möjlighet att på en tävling kunna kvala in till VM och tog chansen.

– Jag tjatade mig nästan till en plats i startfältet och när jag fick klartecken tänkte jag 'att det får bära eller brista', säger hon hellycklig över sin senaste framgång.

Fantastiskt att det gick vägen. Jag slog min gamla tid med nästan en sekund.
Lova Johansson

När det var tävlingsdags i Stockholm höll hon sig framme i 50 meter frisim.

– Fantastiskt att det gick vägen. Jag slog min gamla tid med nästan en sekund.

Nu kommer en av flera drömmar att gå i upplevelse – att få delta i ett stort internationellt mästerskap. VM i parasimning avgörs nämligen i Manchester i början av augusti och på startpallen kommer Lova att infinna sig.

– Det känns nästan overkligt, men väldigt inspirerande att få möta de allra bästa i hela världen. När man gör stora uppoffringar så är det härligt när det går åt rätt håll, konstaterar Lova Johansson som inte ingår i landslaget men ändå lyckats ta sig vidare till världsmästerskapet i England.

Lova Johansson lägger ner många timmar i simbassängen under veckorna och hon har simmat sedan hon var fyra år.
Lova Johansson lägger ner många timmar i simbassängen under veckorna och hon har simmat sedan hon var fyra år. Foto: Privat

Fast innan dess, om två veckor, beger hon sig till Berlin för att delta i en world serie-tävling i Berlin.

– Mitt mål där är att kunna kvala in till fler klasser i VM och då gäller det bland annat 50 meter ryggsim.

Wild card till OS

Stort fokus är nu på VM och allt vad det innebär med träningsupplägg och praktiska frågor. Fast det finns även en annan godbit som ligger och lurar i bakhuvudet. Om Lova lyckas bra i VM har hon chansen att få ett wild card till Paralympics i Paris 2024.

– Det är ju den stora drömmen, men jag är inte riktigt där än tidsmässigt. Först och främst inriktar jag mig på VM och ska i veckan ha samtal med mina tränare om träningsupplägget framöver.

Hjotjejen Lova Johansson har funnit sig tillrätta i sin nya hemstad Kungsbacka där hon läser på gymnasiet och tränar för Kungsbacka simsällskap.
Hjotjejen Lova Johansson har funnit sig tillrätta i sin nya hemstad Kungsbacka där hon läser på gymnasiet och tränar för Kungsbacka simsällskap.

Flyttat till Kungsbacka

Lova är 18 år men fyller i höst 19 år och bor numera i Kungsbacka. Hon läser samhällsprogrammet med inriktning idrott på Aranäsgymnasiet.

Hur var det att flytta och bo på egen hand?

– Det var ganska jobbigt i början, men nu har jag kommit in i det här och lärt känna Kungsbacka. Det är trivsamt, säger Lova som redan hunnit bli en profil i sin nya hemstad med att bland annat vara ute och föreläsa om att leva med ett funktionshinder och förra året blev hon nominerad till titeln "Årets Kungsbackabo".

Flytten var mer eller mindre nödvändig för att hon skulle kunna ägna sig åt simningen fullt ut i Kungsbacka simsällskap. Under veckorna blir det sammanlagt nio träningspass i antingen simbassängen eller på gymmet.

Sommarlov i Hjo

När sommarlovet nu snart hägrar har hon dock tänkt sig att dra hemåt till Hjo igen.

– Då blir det hårdträning i 50-metersbassängen på Guldkroksbadet. Ju mer man tränar desto mer får man förhoppningsvis betalt, avslutar Lova målinriktat.

Artikeltaggar

HjoParalympicsParasportSimningSimsportSport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.