Hoppa till huvudinnehållet

Hjokonstnär i fokus

Publicerad:
Just nu pågår en utställning med konstverk av Nils Rubendal på Kulturkvarteret i Hjo.
Just nu pågår en utställning med konstverk av Nils Rubendal på Kulturkvarteret i Hjo.

Just nu pågår en utställning med konstnären Nils Rubendal på Kulturkvarteret i Hjo.

Nils Rubendal föddes i Strängnäs 1904. Han började måla tidigt och reste som 20-åring till Stockholm för att studera på Tekniska skolan (konstfack). I början av 1930-talet reste han till Paris och gick på Watteauakademin under Othon Friesz och Henry de Waroqier.

Efter storstadslivet i Stockholm och Paris hamnade Nils Rubendal så småningom i Hjo. Här arbetade han även som lärare och föreläsare.

Som Hjobo hämtade Nils Rubendal mycket av sina motiv från bygden. Ett typiskt rubendalskt motiv är en vy från Hökensås ner mot Vättern. Men det förekommer även andra motiv, mest landskap men sällan porträtt eller människor. Han målade främst i olja.

Det blev många utställningar för Nils Rubendal genom åren och han finns representerad hos bland annat Landstinget och Skövde konstmuseum.

Utställningen pågår till den 20 maj och urvalet har gjorts i samarbete med Nils Rubendals efterlevande och Pära Bjurström.

Artikeltaggar

HjoKonstNils RubendalNöje/KulturUtställningar

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.