Hoppa till huvudinnehållet

Tvåhundra MTB-åkare i Högaliden race

Publicerad:
Emma Björnell
emma.bjornell@hjotidning.se
Full fart framåt när Hjo VK:s tävling Högaliden race gick av stapeln. Tvåhundra cyklister, i alla åldrar, ställde upp på startlinjen.
Full fart framåt när Hjo VK:s tävling Högaliden race gick av stapeln. Tvåhundra cyklister, i alla åldrar, ställde upp på startlinjen. Foto: Emma Björnell

Valborgsmässoafton symboliserar våren. Med solsken och knoppar i träden infann sig kanske vårkänslorna hos de tvåhundra cyklister som deltog i mountainbiketävlingen Högaliden race.

I söndags anordnade Hjo VK den tjugosjunde upplagan av mountainbikeloppet Högaliden race. Tävlingen, som är en del av Västgötacupen, lockade tvåhundra cyklister i alla åldrar, från nybörjare till rutinerade tävlingscyklister.

Namnet till trots är cupen öppen för alla, så på startlinjen stod deltagare från bland annat Östergötland, Småland och Varbergstrakten. Naturligtvis fanns även Hjobor representerade och Clara Ljungkvist var en av dem.

– Det är roligt att få köra årets första tävling i Hjo, tycker hon. I samma klass startade klubbkamraten Ling Svensson. Även för henne var det säsongspremiär på tävlingsbanorna.

– Jag har tränat ganska mycket innan, så det kändes bra, säger hon.

Hjo VK-cyklisten Clara Ljungkvist körde årets första lopp på hemmaplan.
Hjo VK-cyklisten Clara Ljungkvist körde årets första lopp på hemmaplan. Foto: Emma Björnell

Krävande terräng

Tävlingsledare Ulf Rudberg och funktionär Magnus Gustafsson berättar att racet består av två banor och att de olika klasserna kör olika antal varv.

– Det är en krävande bana eftersom det är ganska många höjdmeter här, förklarar Gustafsson innan Rudberg tar vid:

– Vi har klassiska mountainbikebanor med naturen som hinder, vilket många cyklister tycker är roligt.

Hugo Flink från Uddevalla CK fick kliva högst upp på prispallen i en av ungdomsklasserna.
Hugo Flink från Uddevalla CK fick kliva högst upp på prispallen i en av ungdomsklasserna. Foto: Emma Björnell

“Torr och fin bana”

En som intygade att skogsstigarna bjöd på många backar var Hugo Flink, Uddevalla CK, som vann sin klass.

– Banan var torr och fin, men det var jobbigt för det gick väldigt mycket uppför och nerför, berättar han.

För arrangören Hjo VK är Högaliden race ett betydelsefullt arrangemang.

– Det är kul när det händer något i klubben. Tävlingen blir en viktig gemensam arbetsprocess, avslutar Magnus Gustafsson.

“Det är en bra tävlingsplats. Jag hoppas på att vara bland topp 20”, säger Oliver Larsson från Borås.
“Det är en bra tävlingsplats. Jag hoppas på att vara bland topp 20”, säger Oliver Larsson från Borås. Foto: Emma Björnell
Funktionärstrion Ulf Rudberg, Kent-Inge Ahl och Magnus Gustafson tycker att tävlingen är ett roligt arrangemang för klubben.
Funktionärstrion Ulf Rudberg, Kent-Inge Ahl och Magnus Gustafson tycker att tävlingen är ett roligt arrangemang för klubben. Foto: Emma Björnell

Artikeltaggar

CyklingHjoHögalidenSportValborgsmässoafton

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.