Våren är kommen till Hjobygden

Publicerad:
Valborgsfirander i Hjo stadspark avlutade med eldshow utförd av Momo Ideäng. Foto: Lotta Karlge

En vacker kväll med friska vårvindar inramade årets valborgsmässofirande i Hjo stadspark där publiken värmdes av valborgseld, tal, körsång och trollbindande eldshow.

Kommunen med kultursamordnare Lena Fastmark i spetsen bjöd in till en underhållande och stämningsfull kväll i stadsparken för att tillsammans fira att våren nu är kommen.

 • Valborgs manskör återuppstår varje valborg och sjunger in våren från scenen.
  Valborgs manskör återuppstår varje valborg och sjunger in våren från scenen. Foto: Lotta Karlge
 • Stadsarkitekt Pål Dunér vårtalade
  Stadsarkitekt Pål Dunér vårtalade Foto: Lotta Karlge
 • ROW, rhythm of women, under ledning av Markus Neuendorf, fick publiken att känna kraft och rytm av slagverken.
  ROW, rhythm of women, under ledning av Markus Neuendorf, fick publiken att känna kraft och rytm av slagverken. Foto: Lotta Karlge
 • Många samlades i stadsparken för att hälsa våren välkommen till vår bygd igen.
  Många samlades i stadsparken för att hälsa våren välkommen till vår bygd igen. Foto: Lotta Karlge

Kvällen var vacker och frisk när kommunen bjöd in till firande av vårens ankomst i stadsparken. Det låg förväntan och spänning i luften när skymningen föll över de flera hundra människor som hade slutit upp kring scenen.

Kvällen inleddes med att Lena Fastmark hälsade alla välkomna innan Fredrika Johansson, kulturpedagog, tände valborgselden.

Spännande program

Valborgs manskör från Hjo, som sluter upp endast till valborg, imponerande med ståtlig skönsång med Emma Stjernberg som körledare.

Stadsarkitekt Pål Dunér, som var årets vårtalare, bjöd in till spännande metaforer kring verket Aniara.

ROW, rhythm of women, under ledning av Markus Neuendorf, fick publiken att känna kraft och rytm av slagverken som ljöd unisont över parken.

Många åskådare hoppades på att ROW återkommer vid andra festliga tillfällen då flertalet kvinnor i publiken blev nyfikna att själva prova på slagverkets konst.

En eldig final

När mörkret lagt sig var det dags för finalen, en eldshow utförd av Momo Ideäng.

Med ljuv musik och eld som huvudroll, väl passande en valborg, fick publiken en vacker och suggestiv upplevelse som länge dröjde sig kvar. Publiken trollbands och flertalet små munnar var öppna.

Höga förväntningar

Lena Fastmark var glad och nöjd med hur kvällen togs emot.

– Det är så roligt att många verkar ha haft en fin upplevelse. Det höjer ju förväntan inför nästa år, skrattar Lena Fastmark.

Lotta Karlge

Artikeltaggar

HjoKörerKörsångMusikParker

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare