Hoppa till huvudinnehållet

Kräver åtgärder hos Hjoföretag

Publicerad:
Genrebild
Genrebild Foto: Naina Helén Jåma/TT

Arbetsmiljöverket har funnit ett antal brister hos ett verkstadsföretag i Hjo.

Inspektörerna såg en del som fungerade bra, men upptäckte fyra brister i arbetsmiljön hos Hjoföretaget vid en inspektion i mars. Nu måste företaget åtgärda bristerna före återbesöket i juni.

Enligt rapporten har inte företaget regelbundet undersökt eller gjort riskbedömningar av ergonomin eller belastningar. Företaget saknar också rutiner för det.

Anställda utför återkommande arbetsuppgifter som kan innebära onödigt tröttande belastningar, enligt rapporten.

Arbetsmiljöverket kräver att de ”belastningsergonomiska förhållandena” vid olika arbetsmoment undersöks av företaget. Riskbedömningen ska dokumenteras skrifligt och företaget måste ta fram rutiner för ergonomin.

Enligt rapporten saknas rutiner för att ta emot information om behovet av arbetsanpassningar hos de anställda, som också måste tas fram nu.

Den fjärde bristen rör den sociala arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket anser att företaget inte har tillräckliga rutiner för att hantera kränkande särbehandling.

Arbetsmiljöverket skriver: ”Om det saknas rutiner för hur kränkande särbehandling ska hanteras, eller om rutinerna inte är kända för medarbetarna, ökar risken för att kränkande särbehandling inte hanteras eller hanteras på fel sätt”.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsmiljöverketÅtgärderBristerHjoInspektioner

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.