Hoppa till huvudinnehållet

Färre har sökt feriepraktik i år: ”Fler har fått sommarjobb”

Publicerad:
Theo Jensen och Marcus Kjäll var några av Hjoungdomarna som var feriepraktikanter sommaren 2021.
Theo Jensen och Marcus Kjäll var några av Hjoungdomarna som var feriepraktikanter sommaren 2021. Foto: Emma Björnell

Ett 60-tal ungdomar har sökt varav ett 40-tal har tackat ja till feriepraktik i sommar. Något färre mot tidigare år.

Ungdomar mellan 16 till 18 år, alltså elever som går ut årskurs nio i år och äldre, har kunnat söka feriepraktik inför sommaren.

Ett 60-tal ungdomar sökte feriepraktik i år. Drygt ett 40-tal har tackat ja. Kommunen erbjöd totalt 89 platser.

– Vi hade fler platser än sökande i år. Alla har erbjudits plats men alla har inte tackat ja på sista anmälningsdagen. Vi räknar eventuellt med några eftersläntrare, säger Charlotte Warling, chef för socialtjänsten vid Hjo kommun.

Feriepraktikanterna får mot betalning arbeta ett antal timmar per dag under perioder om tre veckor på sommarlovet.

Kommun eller föreningar

Förutom kommunens egna verksamheter som vård- och omsorg, förskola och fritids, Guldkroksbadet med flera kan man också få praktik hos idrottsföreningar för att utföra enklare sysslor.

– Vård- och omsorg har flest feriepraktikanter. Hos oss får de göra enklare sysslor men nog så viktiga som att gå ut och gå med brukare och så vidare. Det finns begränsningar då man inte får arbeta med dementa, eller ensam utan annan personal när man är under 18 år, säger Annika Törner, chef för vård- och omsorg vid Hjo kommun.

Ann-Christine Fredriksson (M) ordförande för sociala utskottet tror det är mer gynnsamt än tidigare att få sommarjobb i år.

– Det tror jag kan vara en anledning till att färre har sökt kommunens feriepraktik som är ett bra komplement. Samtidigt är det många privata arbetsgivare som har 18 årsgräns numera, säger hon.

I övrigt kommer vård- och omsorg även ta in ett antal gymnasieelever i sommar.

– Elever som studerar vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet är välkomna att arbeta som timanställd sommarvikarie, säger Annika Törner.

Artikeltaggar

Ann-Christine FredrikssonAnnika TörnerArbeteCharlotte WarlingGuldkroksbadetHjo kommunHjo kommun (org)ModeraternaOmsorgVård

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.