Hoppa till huvudinnehållet

Undersöker de största gäddornas liv i Vättern

Publicerad:
Ett märkningsprojekt startar på de största gäddorna i Vättern. Förutom att gäddorna märks tas även prover från fenor och fjäll för DNA-analys och åldersbestämning.
Ett märkningsprojekt startar på de största gäddorna i Vättern. Förutom att gäddorna märks tas även prover från fenor och fjäll för DNA-analys och åldersbestämning. Foto: Linus Femtvik

Hur lever Sveriges största gäddor? I en studie märks i vår 20 individer från landets mest storvuxna gäddbestånd som lever i Vättern.

Hur gäddorna i Vättern lever och rör sig, och var olika gäddor leker är relativt outforskat. Men nu kommer Sportfiskarna tillsammans med SLU - Institutionen för vilt, fisk och miljö, att genomföra en fyraårig studie som ska ge mer kunskap om beståndet.

Märkningen sker genom att en akustisk sändare opereras in i bukhålan på fiskarna. Sändaren har cirka fyra års batteritid och skickar kontinuerligt en signal som plockas upp av mottagare, så kallade loggrar, ute i sjön.

Sändaren som ska spåra gäddan under cirka fyra år.
Sändaren som ska spåra gäddan under cirka fyra år. Foto: Linus Femtvik

Information som position och djup för respektive märkt individ lagras av loggrarna. Data tankas sedan ur en gång om året. Informationen kommer att kunna ge en helt unik inblick i hur gäddorna i Vättern lever sitt liv.

– Vi upplever att gäddan alltid varit förbisedd i förvaltningen av Vätterns fiskbestånd och nu får vi chansen att lära oss mer om dess rörelser i Vättern. Ju mer man vet om en art desto bättre kan man även förvalta den, säger Henrik Olsson på Sportfiskarna Jönköping i ett pressmeddelande.

Henrik Olsson på Sportfiskarna Jönköping.
Henrik Olsson på Sportfiskarna Jönköping. Foto: Linus Femtvik

Märker 20 gäddor

I projektet märks 20 individer, främst gäddor över 90 centimeters längd. Tio fiskar märks i norra Vättern och tio fiskar i södra delen av sjön. Samtliga gäddor fångas in genom spöfiske. Projektet är tänkt att utgöra grunden för en större studie med fler individer. Metoden att operera in en sändare i fiskens bukhåla är väl beprövad och överlevnaden hos de märkta individerna är mycket hög.

 En gädda har bedövats i ett speciellt bad inför operationen med sändaren.
En gädda har bedövats i ett speciellt bad inför operationen med sändaren. Foto: Linus Femtvik

Gäddstudien kopplar till ett större projekt inom vilket arter som röding, öring, harr och lax redan har märkts, och som drivs i samverkan mellan SLU, Länsstyrelsen Jönköping och Sportfiskarna. Med en infrastruktur bestående av cirka 80 loggrar på plats ute i Vättern finns därmed möjligheten att studera fler av sjöns arter.

Många rekordgäddor

Vätterns gäddor har förutsättning att bli riktigt stora och många sportfiskare vallfärdar till sjön för att fiska efter dessa giganter.

– Ett flertal av våra sportfiskerekord på gädda har även fångats i sjön. Bland annat det nu gällande rekordet på 21,070 kilo fångat första april 2016.

Det nu gällande sportfiskerekordet på 21,070 kilo fångat av Fredrik Johansson i norra Vättern.
Det nu gällande sportfiskerekordet på 21,070 kilo fångat av Fredrik Johansson i norra Vättern.

Våren 2022 fångades även en sannolikt ännu större gädda i Vättern som återutsattes utan att dokumenteras med vägning och mätning enligt regelverket.

Sportfisket efter stor gädda i Vättern bedrivs i regel helt som så kallat ”catch and release”, vilket innebär att fiskarna återutsätts så skonsamt som möjligt efter mätning och vägning.

Artikeltaggar

Djur och naturFiskeFredrik JohanssonJönköpingSportfiskeVättern

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.