Hoppa till huvudinnehållet

Stadsarkitekten: ”Dela dina drömmar om Hjo i framtiden”

Publicerad:
Arbetet med att ta fram en ny översiktsplan för Hjo kommun har påbörjats. Stadsarkitekt Pål Dunér och chefen för plan- och byggenheten Katarina Kjellberg håller i arbetet. På måndag 15 maj kan man träffa stadsarkitekten på Strömparterren i hamnen och lämna åsikter och synpunkter.
Arbetet med att ta fram en ny översiktsplan för Hjo kommun har påbörjats. Stadsarkitekt Pål Dunér och chefen för plan- och byggenheten Katarina Kjellberg håller i arbetet. På måndag 15 maj kan man träffa stadsarkitekten på Strömparterren i hamnen och lämna åsikter och synpunkter. Foto: Lars-Ola Carlén

Hur vill du att Hjo ska se ut i framtiden? Nu finns chansen att vara med och påverka hur kommunen ska utvecklas. Stadsarkitekt Pål Dunér uppmanar alla att släppa fram sina drömmar när arbetet med att ta fram en ny översiktsplan tar fart.

Det har gått femton år sedan Hjo kommun senast gjorde en grundlig genomgång av sina framtidsplaner och pekade ut riktningen för mark, vatten och bebyggelse.

– Översiktsplanen aktualiserades 2017 och nu påbörjar vi arbetet med en ny, som kommer att bli digital. Att den blir digital gör den lättare att revidera i framtiden och lättare att använda, berättar Katarina Kjellberg, chef för plan- och byggenheten.

Hon ingår tillsammans med stadsarkitekt Pål Dunér, tillförordnade samhällsbyggnadschef Maria Berg och planarkitekt Patrik Igelström i den projektgrupp som ska arbeta fram den nya Översiktsplanen, som ska ligga på de folkvaldas bord för antagande i april 2025.

En styrgrupp med politiker från högsta kommunledningen och byggnadsnämnden finns också med i arbetet.

Grannlaga arbete

Att det väntas ta två år visar vilket grannlaga arbete som krävs för att få till alla delar i översiktsplanen, som berör hela kommunen.

Grunden för planen är att peka ut den politiska inriktningen för hur mark och vatten ska användas i framtiden och hur kommunen ska utvecklas, var det ska byggas bostäder, ges plats åt handel, industrier och offentlig service. Olika aspekter som klimat, energi, miljö, hälsa, säkerhet, riksintressen, naturskydd och strandskydd ska också beaktas i de olika delarna.

Som en start på arbetet kommer stadsarkitekt Pål Dunér att finnas på olika platser runt om i kommunen under maj och juni. Tillsammans med politiker och tjänstepersoner vill han träffa kommuninvånare för att få så många åsikter och synpunkter som möjligt till det fortsatta arbetet.

– Vad vill ni se eller inte se här i framtiden, om fem, 20 eller 50 år. Att diskutera är viktigt och utifrån samtalen gör jag enkla skisser. Det ska vara högt till tak och jag hoppas att Hjoborna kommer och delar sina drömmar om hur de vill ha det på platsen i framtiden, säger Pål Dunér.

Ta i från tårna

Och han har en önskan om att Hjoborna tar i från tårna.

– Våga ta i, för det visar sig i tidigare studier att verkligheten alltid överträffar drömmarna. Tänk om vi kunde få med det yngre gardet också. Det vore skitkul. Så jag hoppas, hoppas, hoppas, fortsätter Pål Dunér, som ser fram emot att fånga de mjuka frågorna tillsammans med invånarna över en kopp kaffe.

Han kommer att dyka upp på olika ställen runt om i bostadsområden och publika platser i Hjo, men också på orterna runt om i kommunen från Blikstorp i väster till Grevbäck i norr och Gate i söder, samt Mofalla, Mullsjön och Korsberga däremellan.

Man kan även svara på frågor om kommunens framtid i en digital enkät via kommunens hemsida.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderDetaljplanerHjoHjo kommunIcaMaria BergMiljöPatrik IgelströmPolitikTorggatan

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.