Underskottet växer på sjukhuset – med en miljon per dag

Publicerad:
Årets beräknade budgetunderskott på Skaraborgs sjukhus har under kort tid ökat med 50 miljoner kronor och är nu uppe i 450 miljoner kronor. Foto: Helene Magnusson

På bara en dryg månad har budgetunderskottet för Skaraborgs sjukhus ökat med ytterligare 50 miljoner kronor och är nu uppe i 450 miljoner. Underskottet ökar just nu med över en miljon kronor per dag.

Några orsaker är bland annat inflationen och ökade lönekostnader med rejält höjda sociala avgifter. Men också en kraftigt ökad kostnad när sjukhuset flyttar in i de nya akutlokalerna i Skövde.

Sjukhusets verksamheter har jobbat febrilt med att hitta sparmöjligheter när det i början av året stod klart att sjukhusets underskott beräknades till minus 350 miljoner kronor. Sedan dess har underskottet växt, för någon dryg månad sedan låg det på 400 miljoner för att nu vara uppe i 450 miljoner kronor.

Verksamheterna har fått i uppdrag att spara 200 miljoner kronor. De åtgärder som vidtagits och de planer på vad som kommer att göras under året, visar på en besparing med 130 miljoner kronor på helåret. Men det behövs alltså sparas ytterligare 70 miljoner kronor.

Efter de sparkraven tillkommer 250 miljoner kronor som ännu inte är finansierade. Sjukhusstyrelsen har fått i uppdrag att med hjälp av strukturella åtgärder spara 150 miljoner kronor. Men nu fattas det alltså ytterligare 100 miljoner kronor.

En strukturell åtgärd är till exempel att lägga ned akutmottagningen i Lidköping och slå ihop den med Skövde. Det har däremot inte redovisats offentligt vad en sådan åtgärd skulle få för ekonomisk effekt.

Men trots att många åtgärder är på gång, så växer Skaraborgs sjukhus underskott med över en miljon kronor per dag.

Det som orsakar de stora underskotten är bland annat oförutsedda löneökningar plus kraftigt ökade sociala avgifter i takt med det nya inflationssäkrade tjänstepensionsavtalet. Utöver detta har priserna på till exempel läkemedel och medicinsk utrustning gått upp i takt med den ökade inflationen. Prisökningen har kostat ytterligare 30 miljoner kronor.

I höst kommer sjukhuset att flytta in i det nya så kallade ASP-blocket. Det omfattar akutmottagning, serviceblock, anestesi, operation och IVA. Här finns också en särskild barnakut. I samband med det kommer hyres- och avskrivningskostnaden att öka med cirka 6,8 miljoner kronor per månad. Det innebär en årlig kostnadsökning på över 80 miljoner kronor. Tidigare har siffran 50 miljoner kronor nämnts, men det har bara avsett själva hyran.

Under onsdagen har sjukhusstyrelsen haft ett extra sammanträde då delårsrapporten med det ökade underskottet har funnits med. Anna-Karin Skatt (S), sjukhusstyrelsens ordförande, har tidigare avböjt att svara på frågor efter just detta sammanträde utan har hänvisat till nästa möte den 2 juni.

Artikeltaggar

Anna-Karin SkattÅtgärderEkonomiInflationSjukhusSkaraborgs sjukhusVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare